Formulář je ve skutečnosti smlouvou za desetitisíce

Brno – Brněnská firma RES online obesílá podnikatele s formuláři, které mají vzbudit dojem, že se jedná o nahlašování údajů pro Český statistický úřad. Lidé ale ve skutečnosti podepíší objednávku na placené služby, o které nemají zájem. Mezi poškozenými jsou i manželé Rychlíkovi. Za vyplněný formulář po nich firma RES online požaduje 38 tisíc plus pokutu.

Formulář firmy RES online budí dojem, že ho zaslal některý z orgánů státní správy. Podobnou formou oslovuje podnikatele po celé republice Český statistický úřad, který sbírá data pro takzvanou registraci ekonomických subjektů. Dopis, který dorazil manželům Rychlíkovým do schránky, vypadal seriózně. „Měl kompletní logo, hlavičku, jen dole na stránce byla přelepena jakási blána kopírovacího papíru. Žena to vyplnila v dobré víře, že plní svoji občanskou povinnost,“ popsal situaci Břetislav Rychlík.

Manželé se pak nestačili divit, když jim od firmy RES online přišla faktura na desítky tisíc. „Kopírovací papír byl ze stránky odtržen a pod ním bylo malinkým písmem napsáno, že máme platit 38 500 ročně. Údajně se jedná o nevypověditelnou smlouvu s platností na dva roky,“ doplnil Rychlík. 

Podvedení manželé se proti faktuře ohradili. V reakci na to jim firma RES online ještě udělila tisícikorunovou pokutu. Rychlíkovi proto podali trestní oznámení na policii, na podvodnou firmu upozornili i ministerstvo financí. „Mluvil jsem také s ředitelkou brněnské pobočky Českého statistického úřadu, která mi řekla, že už se tu před lety podobný případ objevil. Ujistila mě, že na web zavěsí varování občanům,“ uvedl Rychlík. 

Hovoří podvedený Břetislav Rychlík (zdroj: ČT24)

Trestný čin se nestal, firma funguje dál 

Ředitelka statistického úřadu měla pravdu. Dokonce se nejedná „jen“ o podobný případ. Formuláře-smlouvy na tisícové částky tehdy rozesílala firma EO servis, jejímž jednatelem je tentýž muž jako v případě RES online - Lukáš Jurenka. Ačkoliv na firmu EO servis tehdy podaly desítky lidí trestní oznámení, policii se nepodařilo prokázat, že došlo k trestnému činu. „Případ byl proto odložen,“ potvrdila brněnská policejní mluvčí Andrea Straková. 

Jednatel obou firem, tedy RES online i EO servis se brání, podle něj si zákazníci stěžují neoprávněně. „Mají možnost se podrobně seznámit se všeobecnými obchodními podmínkami a posoudit význam objednávané služby. Z tohoto pohledu tak naše společnost považuje uzavřený smluvní vztah za platný. Na registračním formuláři je uvedena internetová adresa a telefonní kontakt provozovny naší společnosti, kde mohou klienti získat další informace,“ uvedl jednatel Lukáš Jurenka. Jurenka popírá i tvrzení Břetislava Rychlíka, že byl formulář opatřen zmíněnou „blánou kopírovacího papíru“. „Formuláře nejsou nijak upravovány, přelepovány ani s nimi není nijak jinak manipulováno,“ dodal jednatel.

Iniciátorům takzvaných katalogových podvodů je velmi těžké prokázat úmysl. Spoléhají, že lidé si smlouvu spletou s úředním formulářem, nepřečtou si celý papír a následně ze strachu před exekucí raději zaplatí. Podle odborníků je systém RES online natolik sofistikovaný, že je jednání firmy téměř nepostižitelné. Poškození občané se mají raději bránit občanskoprávní žalobou. Například Městský soud v Brně obdržel už více než stovku podání proti firmě EO servis. V desítkách už skončených případů byli vždy úspěšní poškození podnikatelé.

Návod Davida Ondrejkoviče z Občanského sdružení Společná obrana na to, jak se bránit (zdroj: ČT24)

Jak se bránit radí podvedeným lidem například občanské sdružení Společná obrana.