Policie v MS kraji má novou zbraň - obrněné vozidlo

Ostrava - Novou zbraň proti extremistům a živelným pohromám mají moravskoslezští policisté. Od svých pražských kolegů získali obrněný transportér, který bude kromě prorážení barikád pomáhat i při pátrání po pohřešovaných lidech v těžce dostupných terénech, nebo třeba zasahovat proti fotbalovým fanouškům.

Fotbalový zápas mezi Baníkem Ostrava a Jabloncem končí hromadnou bitkou baníkovců s policisty. O dva měsíce později přijel na Bazaly tradiční rival Sparta Praha a situace se opakovala. Policisté nasazují těžkooděnce a znepřátelené tábory hlídají strážníci na koních.  Jejich arzenál zbraní však byl omezený. Od teď mají policisté proti podobným násilnostem zbraň úplně novou. Obrněný vůz dostali moravskoslezští policisté od svých pražských kolegů před několika dny. „Bude se využívat na speciální události, kde se nasazuje zásahová jednotka, popřípadě URNA a na převoz  těchto specialistů, ať už budou barikádové situace nebo situace s rukojmími,“ upřesnil velitel Speciální pořádkové jednotky PČR MS kraje Robert Kuhn. 

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Obrněnec také pomůže lidem během živelných pohrom, například při záplavách nebo při vyprošťování a odtahování havarovaných aut. Tam zatím museli policistům pomáhat hasiči. „Ve vozidle může jet až šest lidí, ti můžou být dopraveni do těžce dostupných terénů,“ uvedl náměstek ředitele PČR MS kraje Martin Hrinko. Na první ostrou akci obrněnec zatím čeká v policejních kasárnách. Jak sami policisti říkají, s blížícím se fotbalovým jarem se situace může velmi rychle změnit.