AVÍZO: Valentýnské víkendy na zámku v Mníšku

Tento víkend 11. - 12. února a příští víkend 18. - 19. února bude na zámku v Mníšku pod Brdy ve znamení svátku zamilovaných – návštěvníci mohou oslavit Den svatého Valentýna. Valentýnské prohlídky je provedou láskami mníšeckých pánů a paniček. Pro děti jsou přichystány prohlídky se srdíčkovou vílou Valentýnou a výtvarný ateliér.

Ná návštěvníky mníšeckého zámku čeká zábavné i zajímavé povídání. „U nás je to svátek poměrně nový, ale legendy, které se k němu vážou, jsou prastaré. Podle jedné z nich byl Sv. Valentýn biskupem, který ve 3. st. n. l. tajně oddával mladé páry a nabádal muže, aby nechodili do války, ale zůstali u svých žen. To se nelíbilo vládci Říma a biskup zemřel mučednickou smrtí. Podle jiné pověsti byl Sv. Valentýn kněz a lékař, který vyléčil slepou dívku a do té se zamiloval,“ vypráví průvodkyně Marie Charvátová.

Zámek Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Mnozí se mylně domnívají, že jde o zvyk, který přišel z Ameriky a že je to svátek mladých. „Opak je pravdou. Již Římané slavívali v polovině února tzv. Luperkálie neboli “svátek lásky„ a jde o svátek evropský, který v Americe dokázali dobře obchodně využít,“ říká průvodkyně a přidává další podrobnosti.

„V Anglii se traduje, že 14. února si své partnery volí ptáci a za nejvěrnější jsou považováni holubi, kteří se stali jedním ze symbolů svátku. Mladé dívky věřívaly, že se provdají za muže, kterého v tento den potkají jako prvního.“

Také majitelé mníšeckého zámku měli své „lásky a nelásky“. Na prohlídkách, které vás provedou přes bohatě vybavené zámecké jídelny a salóny a zavedou vás do věží, knihovny i pracovny, uslyšíte o tom, co měli nebo i neměli rádi.

„Například zakladatel zámku byl hluboce věřící člověk, který neměl rád nepořádek a nepečlivé úředníky. Jeho dědicové Pachtové z Rájova zase milovali hudbu a umění vůbec. Jeden z nich si dokonce vybíral zaměstnance podle toho, zda uměli hrát na nějaký hudební nástroj. Mezi přátele Pachtů patřili W. A. Mozart, ale třeba i G. Casanova! A poslední zámečtí majitelé? Tam je to jako v pohádce. Hraběnka ze vznešeného rodu se za svého nastávajícího provdala přesto, že měl nižší titul než ona,“ zdůrazňuje Marie Charvátová.

Zámek Mníšek připravil i prohlídky pro děti, které provede komnatami srdíčková víla Valentýna. Ve výtvarném ateliéru si můžete vyrobit srdce Svatého Valentýna nebo bílou růži od Ledové královny. Přístupná je úspěšná výstava o historii módy na panenkách.

Program zámku Mníšku pod Brdy - Valentýnské víkendy:

Sobota 11. 2.

11.50 – 15.20 - prohlídky druhého okruhu

11.10 – 15.50 - Lásky a nelásky mníšeckých pánů - netradiční prohlídky pro dospělé k svátku Sv. Valentýna

11.30 - prohlídky se srdíčkovou vílou Valentýnkou - pro rodiny s dětmi

11.00 - 15.55 - prohlídka 70 panenek v kostýmcích od Egypta po první republiku 

12.30 - 15.30 - výtvarné tvoření srdcí Svatého Valentýna nebo bílé růže od Ledové královny. 

Neděle 12. 2.

11.50 – 15.20 - prohlídky druhého okruhu

11.10 – 15.50 - Lásky a nelásky mníšeckých pánů - netradiční prohlídky pro dospělé k svátku Sv. Valentýna

11.30 - prohlídky se srdíčkovou vílou Valentýnkou - pro rodiny s dětmi

11.00 - 15.55 prohlídka 70 panenek v kostýmcích od Egypta po první republiku 

12.30 - 15.30 - výtvarné tvoření srdcí Svatého Valentýna nebo bílé růže od Ledové královny. 

Více na www.zamek-mnisek.cz

Jana Digrinová, kastelánka