Ostrava chce vysadit stromy a keře za čtvrt miliardy korun

Ostrava - Víc než čtvrt miliardy korun hodlá Ostrava uvolnit během následujících čtyř let do zeleně. Vysadí za to zhruba půl milionu stromů a keřů na území celého města. Většinu peněz by měla získat z evropských fondů. Podle náměstka primátora Dalibora Madeje je ale proces schvalování dotací příliš zdlouhavý. Mluvčí Státního fondu životního prostředí oponuje: úřad se podle ní pouze drží předepsaného harmonogramu.

Javory, duby, lípy, olše nebo jedle mají co nejdříve zpříjemnit prostředí Ostravy. S výsadbou už město začalo. Některé projekty ale Státní fond životního prostředí dosud neschválil. Na posouzení tří z nich čeká město už sedm měsíců. Díky nové zeleni by se přitom jen prašnost kolem silnic mohla ročně snížit o 30 tun. „Myslím, že celý proces je zbytečně zdlouhavý. Jestli chceme Ostravě pomoci v ochraně životního prostředí a ovzduší, tak by měl Státní fond přidat na rychlosti,“ vyjádřil se náměstek primátora Dalibor Madej.

„To záleží, jaká je to výzva, z jaké prioritní osy a tady se jedná o zeleň a její revitalizaci a tam ta hodnotící kritéria jsou složitější. Trvá to déle než třeba u zateplení budov,“ reaguje mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Podle Státního fondu životního prostředí by se mělo město dočkat odpovědi zřejmě v březnu. Ostrava podala celkem 19 projektů za víc než čtvrt miliardy korun. Téměř 230 milionů korun přitom může dostat z evropských peněz. Za to vysadí 140 tisíc nových stromů a téměř 400 tisíc keřů. „Stromy mohou eliminovat hlučnost, prašnost, mají vliv na kvalitu života ve městech. Například jeden hektar smrkového porostu je schopen ročně odbourat 15 tun oxidu uhlíku,“ tvrdí lesník Dalibor Šuléř. Dřeviny chce město vysázet nejpozději do konce roku 2015.