Křídla motýlí v Kroměříži připomínají Maxe Švabinského

Kroměříž - Půl století uplynulo od smrti kroměřížského rodáka – malíře a grafika Maxe Švabinského. Muzeum Kroměřížska si výročí připomíná netradiční výstavou s poetickým názvem Křídla motýlí. Představuje Švabinského grafiky s motivy motýlů včetně jejich skutečných předloh.

Námět a zároveň název výstavy i v třeskuté zimě připomene léto. Ale hlavně slavného malíře, který do přírody chodil se skicářem a síťkou na motýly. Max Švabinský je obdivoval jako umělecká díla.

„Motýly kreslil už od dětství. Objevují se v jeho tvorbě nejdříve jako dekorativní prvky, později mají už určitý symbol v jeho díle, přes zapojení do krajiny až vlastně do této poslední etapy, kdy už vytváří taková entomologicky – botanicky věrná grafická zobrazení,“ uvedla kurátorka výstavy Markéta Mercová.

Kurátorka Markéta Mercová o výstavě motýlích grafik (zdroj: ČT24)

Z depozitáře se na světlo dostal malý poklad. Padesát let od autorovy smrti padesátka grafických listů. „Zatím opravdu se takto nevystavovaly jako kolekce, ale muzeum je v podstatě sbíralo a kupovalo po dlouhá léta,“ doplnila Mercová.

  • Grafika Maxe Švabinského zdroj: ČT Brno
  • Grafika Maxe Švabinského zdroj: ČT Brno

Motýli na papíře i v krabicích

Grafiky muzeum vystavuje vedle desítek entomologických krabic plných skutečných motýlů z pozůstalosti vášnivého sběratele Josefa Poly. Dokonalá zobrazení vedle dokonalých předloh. „Tímto jsme vlastně chtěli propojit obě dvě tyto sbírky a ukázat je návštěvníkovi jako celek,“ vysvětlila záměr kurátorka Martiná Václavíková.

Výstavu Křídla motýlí navíc doplňují výsledky stejnojmenné celostátní školní výtvarné soutěže. Do Kroměříže se jich slétlo na čtyři sta.