Rybáři na Olomoucku zachraňují ryby před udušením

Olomouc - Plné ruce práce mají kvůli silným mrazům chovatelé ryb v Olomouckém kraji. Rybníky pokryla místy více než dvaceticentimetrová vrstva ledu. Rybáři proto vyřezávají v zamrzlých rybnících prohlubně a kontrolují přítoky. Škody zatím nesčítají. Zda mráz rybám uškodil, budou vědět nejdříve v březnu.

Otvory do ledu - způsob, jak ryby v tuhých mrazech ochránit a hlavně zkontrolovat, že jsou v pořádku. Pod silnou vrstvou ledu totiž nemusí mít ryby dostatek kyslíku. Na sto hektarech rybníků musí rybáři denně vyřezat na dvě desítky prohlubní. „Chlapi nic jiného nedělají, každý den sednou do auta a vyjíždí, máme asi 14 rybníků,“ potvrdil rybář Martin Horák. Denně tak rybáři najezdí desítky kilometrů. Otvory v ledu totiž znovu rychle zamrzají. Extrémní mrazy v Nové Dědině ale zastavily i jindy běžný prodej ryb. Zamrzly i sádky a rybáři spočítali, že se jim teď prodávat zkrátka nevyplatí.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

To rybáři z Tovačova na Přerovsku jdou na mrazy jinak. Vyzráli na ně starým rybářským trikem. Vědí totiž, jak přítok, který do rybníka dovede dostatek kyslíku, udržet i v tuhém mraze funkční. „Nechá se napustit stoka až nahoru, proběhne to zamrznutí, udělá se tam silný škraloup aspoň sedm, osm centimetrů. A pak se sníží hladina o deset centimetrů,“ prozradil Jiří Zahradníček. Pod ledem tak vznikne vzduchová bublina a voda nezamrzne. Osvědčený rybářský recept. Funguje sice jen u menších přítoků, ale zato spolehlivě. Prodej ryb na sádkách se tak tovačovským rybářům podařilo i přes silné mrazy udržet.