Mladá rodina se chtěla před ohněm zachránit útěkem na lešení

Brno – Osm dospělých a jedno malé dítě zachránili krátce po jedné hodině ráno hasiči z hořícího domu v brněnské ulici Bratří Čapků. Oheň vypukl v přízemním bytě, odkud se přes vstupní dveře šířil kouř dál po budově. Obyvatelé domu proto volali o pomoc, mladá rodina s dítětem se dokonce snažila před ohněm utéct na lešení u domu. Všechny se hasičům podařilo zachránit.

„Na požár upozornil obyvatel bytu, který se vracel z návštěvy a viděl, že z oken šlehají plameny,“ popsal situaci mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Aby se hasiči mohli dostat k obyvatelům domu, museli nejprve částečně uhasit požár a násilím otevřít druhé vstupní dveře na schodiště domu.

Obyvatelé se už nadýchali množství zplodin, proto jim hasiči ještě uvnitř dali dýchací přístroje. Malé dítě umístili do speciálního boxu. „Ten má díky napojení na tlakovou láhev přetlakové prostředí a dítěti se proto nemusí dávat v zakouřených prostorách maska,“ vysvětlil Haid.

  • Speciální přetlakový box pro děti zdroj: HZS Jihomoravského kraje
  • Speciální přetlakový box pro děti zdroj: HZS Jihomoravského kraje

Požár hasiči dohasili před půl druhou ráno. Přízemní byt, kde oheň vypukl, je neobyvatelný – oheň zničil zařízení pokoje, okna a dveře. Jeho osmašedesátiletý uživatel proto dostal náhradní ubytování od charity. Požár zřejmě zavinila jeho nedbalost při kouření nebo používání svíčky. Vyšetřovatel škodu vyčíslil na 80 tisíc korun.