Knížka dětem je i příspěvkem k cyrilometodějskému jubileu

Bezpochyby nejdůležitějším výročím příštího roku bude oslava 1150 let od příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Klíčovou událost tuzemských dějin připomenou velkolepé oslavy na Velehradě, kterých by se měl zúčastnit i papež Benedikt XVI. Ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt potvrdil, že zvací dopis ze strany prezidenta republiky byl již papeži odeslán, čímž byly splněny všechny oficiální náležitosti nezbytné k pozvání Svatého otce na Velehrad v roce 2013.

Mimořádnému výročí ovšem předchází řada drobnější akcí a událostí. Významné cyrilometodějské jubileum vlastně předznamenává i knížka Slyšte slovo a zpívejte píseň. Bohatě ilustrovaný titul autora Petra Piťhy nyní vydala Matice velehradská ve spolupráci s nakladatelstvím Poustevník. Piťha čtivým jazykem podává životní příběh svatých Cyrila a Metoděje. Do své krásné literatury pro menší čtenáře však zapracoval všechna základní historická fakta. Ve druhé části autor v několika historických obrazech provede čtenáře nejdůležitějšími údobími historie Velehradu a vývoje cyrilometodějské úcty.

Dlužno však znovu připomenout, že vázaný dvousetstránkový svazek je určen zejména dětem a mládeži, z čehož se odvíjí také autorův styl přizpůsobený formou vyprávění a také slovníkem této věkové skupině potenciálních čtenářů. Kniha srozumitelným a čtivým jazykem přibližuje oba mimořádné světce, kteří přinesli do našich zeměpisných šířek nejen evangelium, ale také importovali do tuzemska vzdělanost a písmo. To vše mělo posléze nedocenitelný kulturně-historický význam spjatý s hlubokou, nejen náboženskou proměnou velkomoravského regionu.

Piťha dvojici mimořádných mužů dokáže přiblížit dětem, aniž by dělal nějaké ústupky historických faktům a spoléhal zejména na svoji uměleckou ambici. Možná se někteří malí čtenáři zadrhnou o občasný patetický styl (Prokletá hrabivosti, ty nenasytná touho všechno mít! Nešťastná touho po moci a slávě! Vždycky jen ničíš a jde ti to rychle. Za pár let nezbylo z mocné Moravské říše nic.). Jinak je zajímavé právě Piťhovo rozvržení knížky, kde po hlavní a nejdelším příběhu právě z roku 863, kdy k nám na jaře dorazili bratři ze Soluně (známí také jako apoštolové Slovanů nebo slovanští věrozvěstové) a při své misii na Velké Moravě vytvořili písmo hlaholici nebo prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk.

Velmi užitečným přídavkem pro čtenáře bez rozdílu věku je potom v knize obsáhlý slovníček s vysvětlením méně známých pojmů a termínů, ale také historických míst a postav. A zdaleka nejde jenom o vše, co souvisí s nejvýznamnější poutním místem Moravy, a tedy dějinami bájného Veligradu (dnešního Velehradu) nebo o pojmenování vztahující se vyloženě k církevní problematice. V tomto seznamu narazíte třeba také na vysvětlení, kdo byli pánové Lenin a Marx. Více není předem vysvětlovat třeba.

Jako šťastné řešení se ukázala bohatá obrazová výbava knížky, kterou desítkami malých, ale i celostránkových ilustrací vyzdobila akademická malířka Klára Folvarská. Předmluvu ke knížce napsal sám pomocný biskup olomoucký Josef Hrdlička a kniha získala právo užít loga České biskupské konference pro oslavy 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Moravu. Tento logotyp s motivem červeného velkomoravského kněze v adoračním gestu a nápisem Láskou k jednotě knihu otevírá. V příštím roce se s ním budeme setkávat jistě poměrně často.  

Knížka, která se tak zároveň stala oficiální součástí příprav na toto velké výročí, vychází v těchto dnech. Zájemci si ji mohou objednat na adrese občanské sdružení Matice velehradská, Stojanovo nádvoří 206, 687 06 Velehrad nebo elektronicky na adrese: info@maticevelehradska.cz

Piťhova kniha o mužích, které Papež Jan Pavel II. v roce 1980 společně se svatým Benediktem a později dalšími světicemi prohlásil spolupatrony Evropy, je sice malým, ale důležitým kamínkem v mozaice tříletých příprav na jubileum 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu. Zřejmě po ní nesáhnou historici zabývající se moravskými dějinami devátého století. Menším čtenářům splní tento barvitě vyprávěný příběh také jakési dějinné poučení z důležitého období pro celou Českou republiku. Snad bude dobré také ještě k osobě autora připomenout, že český katolický kněz, bohemista a lingvista Petr Piťha letech 1992–1994 zastával post ministra školství v první vládě Václava Klause, kam byl delegován coby nestraník Křesťanskodemokratickou stranou. Teolog Piťha je zároveň jedním ze zakladatelů české matematické lingvistiky, ale také autorem životopisů významných osobností a světců katolické církve jako třeba Jana Nepomuka Neumanna, Zdislavy z Lemberka či Jana Sarkandera.