Pozor na dědičnou formu rakoviny prsu

Ostrava - Až desetina žen s nádory prsu má dědičnou formu nemoci. Může za ni genová mutace, a pokud se v rodině vyskytne, roste riziko zvláště pro mladou generaci. Stále více žen teď podstupuje genetické testy. Diagnózu - rakovina prsu - si jen loni vyslechlo asi sedm tisíc žen.

Dnes 21letá Veronika se teprve chystala na svět, když si její babička našla v prsu bulku. Právě vnučka jí pomohla drsnou léčbu zvládnout. „Měla jsem takový cíl, že ji chci vidět, no a další takový cíl byl, abych ji mohla upéct dort k prvním narozeninám,“ vzpomíná babička Veroniky po mnoha letech. Když bylo Veronice patnáct, objevila si něco v prsu. Preventivní prohlídky potvrdily, že šlo jen o uzlinu, dívka ale musí být ve střehu. „Roste počet mladých žen, které mají v rodině někoho, kdo onemocněl nádorem prsu a tyto ženy mohou být nositelkami genetické zátěže,“ potvrdila lékařka FN Olomouc Nora Zlámalová. Dědičných nádorů je podle lékařů pětina až desetina a bývají agresivnější. „V průběhu života má ta žena riziko asi 80 procent, že karcinomem prsu onemocní,“ upozorňuje genetička Alena Šantavá.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Genetici umí v DNA najít viníka - genovou odchylku. Aby určili konkrétní riziko, musí znát i zhoubné nemoci v rodině. Gen, který může za rakovinu prsu, odhalili vědci v polovině 90.let. V poslední době se ale ukazuje, že má na svědomí i řadu dalších nádorových onemocnění. „Zvýšené riziko nádoru vaječníků nebo vejcovodů, zvyšuje se také riziko nádoru tlustého střeva,“ uvedla Alena Šantavá. Na místě jsou pak častější prohlídky.

Více v magazínu Tep v sobotu v 10:30 dopoledne a v neděli ve 22:05 na ČT24.