Čechům afghánská kuchyně chutná

Praha – Když před osmadvaceti lety odlétal Hasib Saleh z afghánského Kábulu do Prahy, netušil, že jednou bude jeho podnik mostem mezi českou a afghánskou kulturou. Ačkoliv v Česku vystudoval žurnalistiku, založil v Praze restauraci, kde se právě tyto kultury setkávají. Proč odjel do Česka nebo co ho vedlo k založení restaurace, na to odpovídal jako host pořadu České televize Před půlnocí.

Střípky afghánské kultury a především tamější kuchyně se snaží poodkrýt nejen Čechům Afghánec Hasib Saleh, který zde žije osmadvacet let. Důvod přicestování byl však zpočátku zcela jiný. V Afghánistánu totiž nebylo možné studovat. „O Česku jsem slyšel zajímavé věci a také to byla nejpokrokovější země v socialistickém bloku,“ popisuje začátek své anabáze Saleh. První setkání s českou kulturou bylo podle jeho slov obtížné především díky jazykové bariéře. „Jiný kraj, jiný mrav. Od počasí přes jídlo až po jazykovou bariéru,“ říká dnes s úsměvem.

Právě jídlo bylo prvotním nápadem založit v Česku restauraci. Afghánské jídlo je odvozené z indického a čínského a Čechům prý velice chutná. Ze začátku se Saleh bál, neboť lidé zde neměli informace, jak tamější jídlo chutná. Ve své restauraci tak nabízel a stále nabízí i jídla evropská. Zákazníci ho ale pak sami tlačili k většímu výběru jídel afghánských. Afghánské jídlo je podle jeho slov možné připravit i doma, neboť suroviny jsou zde k dostání. On sám je ale pro svou restauraci povětšinou dováží z Německa, protože právě tam je afghánská komunita početnější a výběr surovin je tedy také větší.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)