Obyvatele jižní Moravy a Zlínska opět dusí smog

Brno - Obyvatele jižní Moravy a Zlínského kraje opět sužuje smog. Brno i Znojmo hlásí více než dvakrát překročené povolené limity pro polétavý prach v ovzduší. Na některých místech na Zlínsku hodnoty polétavého prachu dosahují dokonce čtyřnásobku povolených limitů.

V Jihomoravském kraji je nejhorší situace v brněnské městské části Tuřany, kde meteorologové při ranním měření zjistili, že v ovzduší je 139 mikrogramů polétavého prachu na metr čtvereční, přičemž povolený limit je pouhých 50 mikrogramů. Ve Svatoplukově ulici, která leží v Židenicích na silničním malém městském okruhu, naměřil ČHMÚ 138 mikrogramů na metr čtvereční. Brno-střed hlásí 129 mikrogramů a Znojmo 121 mikrogramů na metr čtvereční.

Smog tíží jižní Moravu již asi dva týdny. Koncem ledna kvůli tomu krajský úřad vyhlásil signál upozornění. Platil pro Brněnsko a Šlapanicko. Před týdnem se ale situace zlepšila a úředníci upozornění odvolali.

Na Zlínsku je situace ještě vážnější, ráno tam také vyhlásili signál upozornění. V Uherském Hradišti dnes v šest hodin ráno dosáhla hodnota polétavého prachu 211,4 mikrogramu na metr krychlový a ve Zlíně 177,7 mikrogramu. Lidé by měli omezit fyzickou aktivitu, co nejméně větrat a jezdit autem.

Region trápí smog hlavně v mrazivých dnech, kdy panují zhoršené rozptylové podmínky v nížinách a hustě obydlených oblastech.