Díky zateplení ušetří školy statisíce za topení

Brno - Navzdory silným mrazům statisícové úspory za teplo. Zatímco ve spoustě škol dnes sedí žáci v tlustých svetrech, v těch, které s pomocí evropských dotací nechaly zateplit své budovy, jedou kotle pouze na půl, a přesto je ve třídách příjemné teplo. Na dotace na zateplení však nedosáhli ani zdaleka všichni, a tak mnohé obce budou muset sáhnout hlouběji do svého rozpočtu.

Pětadvacet milionů korun stálo zateplení obou budov Základní a mateřské školy v Olešnici na Blanensku včetně výměny radiátorů, oken, nové střešní krytiny a vybudování kotelny. „Stará okna byla naposledy vyměněna v 70. letech. Nová mají vynikající tepelně izolační vlastnosti a pro splnění kritérií nízkoenergetického objektu byla nezbytná,“ uvedl starosta Olešnice Zdeněk Peša (KDU-ČSL).

Velkou část peněz na zateplení získala obec z evropských fondů, přesto se ještě zadlužila. Na doplacení částky si Olešnice musela vzít více než dvoumilionový úvěr. Úspory jsou však znát i přes třeskuté mrazy. „Topíme za poloviční náklady než dříve a ve třídách máme neustále příjemných dvaadvacet až třiadvacet stupňů,“ pochlubil se Peša. „Roční úspora dělá asi 400 až 500 tisíc korun. Tyto peníze teď může využít například na nákup nových pomůcek pro žáky,“ dodal.

Do školy v kulichu

Zatímco olešničtí školáci v těchto dnech sedí ve třídách jen v tričkách, děti z Nenkovic na Hodonínsku rodiče každý den oblékají do několika vrstev oblečení, aby se při vyučování neprochladily. Radiátory zde přitom jedou naplno a ročně protopí kolem milionu korun – to dělá asi čtvrtinu rozpočtu obce. Důvod? Studené zdi a prohnilá okna, které učitelé přes zimu „vycpávají“ dekami, aby tolik neprofukovaly. Stačí na chvíli vypnout kotel a teplota ve třídách rázem spadne o několik stupňů.

Starosta Nenkovic Zdeněk Zálešák (nez.) o zateplení (zdroj: ČT24)

Tyto problémy si Nenkovičtí moc dobře uvědomují. „Ceny energií neustále stoupají, tento stav není dlouho udržitelný. Navíc počty dětí stále klesají,“ uvedl starosta Nenkovic Petr Zálešák (ČSSD).

Nevyšlo už sedm žádostí o dotace

O zateplení školy usilují už dlouho. Nedaří se jim však získat dotace, bez kterých si obec s ani ne pěti sty obyvateli podobnou investici nemůže dovolit. „Jen na výměnu oken by bylo potřeba sedm milionů, na celkové zateplení budovy dalších 16,“ tvrdí starosta.

A s každou další neúspěšnou žádostí je možnost opravy budovy stále méně reálná. „Za posledních pět let jsme už za samotné projekty a žádosti o dotace zaplatili čtyři sta tisíc korun,“ krčí rameny Zálešák.

Škola potřebuje vyměnit prohnilá okna i staré radiátory
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Program Zelená úsporám je zaměřen na podporu instalací zdrojů na vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie, ale také investic do energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách. V programu je podporováno kvalitní zateplování rodinných domů a bytových domů, náhrada neekologického vytápění za nízkoemisní zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla, instalace těchto zdrojů do nízkoenergetických novostaveb a také výstavba v pasivním energetickém standardu. Podle směrnice z roku 2010 si o dotace v programu mohli požádat i vlastníci budov veřejného sektoru (škol, ústavů sociální péče, domovů důchodců apod.). Čerpání podpory je možné do konce roku 2012. (Zdroj: Zelenausporam.cz)

Školy na jižní Moravě zateplují (zdroj: ČT24)