Ostravský magistrát pomáhá bezdomovcům přežít mrazy

Ostrava - Přežít tuhé mrazy pomáhají ostravským bezdomovcům úředníci magistrátu. Přemlouvají je, aby strávili noci v teple azylových domů. V Ostravě je odhadem až osm stovek lidí bez domova.

Pět let žije bezdomovec Mikeš v provizorních příbytcích nedaleko Odry. Mrazivou zimu jako letos ještě nezažil, ale zatím ji zvládá i se třemi spolubydlícími bez problémů. Topí si dřevem, které najdou a vším, čím se topit dá. Úředníci ostravského magistrátu jim navíc nabízejí teplé oblečení, přikrývky nebo vyřízení sociálních dávek. Z těch žije i čtveřice obyvatel provizorního stanu. Mají tam tak třeba i benzinový agregát. Další pomoc ale odmítli. „My zvládáme sami, máme dohromady deset tisíc a kamna,“ říká bezdomovec Mikeš.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Podle ostravského magistrátu zůstává v těchto mrazivých dnech venku až 250 bezdomovců. Většina z nich ale nocleh v azylových domech odmítá. K dispozici je v noclehárnách přitom dalších 280 míst. „Lidé bez přístřeší jsou zvyklí na tento způsob života, nechtějí odcházet nikam z míst, ve kterých žijí,“ prozradila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská zkušenosti pracovníků v azylových domech. Větší problémy než bezdomovci ve skupinách mají ti, kteří žijí osaměle. Za poslední dva týdny už umrzli tři z nich. Celkem si mrazy v Evropě vyžádaly už šest set lidských životů.