Netopýři hledající teplejší úkryt mohou umrznout

Brno – Netopýři, kteří se zazimovali ve městě, mají problém. Mnoho z nich totiž zalezlo do malých štěrbin mezi panely. V takových podmínkách ale mohou přečkat jen mírnou zimu. V silných mrazech tato zimoviště promrzají a netopýři jsou nuceni vylétnout a najít si jiné místo. Při nízkých teplotách často k novému úkrytu nedoletí včas a umrzají. Zesláblá zvířata, která lidé přivezou do záchranných stanic, ochranáři ošetřili, zahřáli a dnes je vypouštěli ve Stránské skále.

Netopýři se do měst za člověkem přistěhovali už velmi dávno, jde především o letní kolonie na půdách. Protože k přečkání zimy potřebují netopýři teplotu mezi 6 až 8 stupni, stěhují se zvířata na podzim do jeskynních systémů. „Při tomto stěhování dochází k velkým přeletům mezi městem a jeskyněmi a může se stát, že se nastěhují k někomu do bytu. Rekord v Brně máme 365 netopýrů v jednom bytě,“ popsal kuriózní příhodu zoolog z brněnské pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny Roman Zajíček.

Řada netopýrů se naučila využívat i starých panelových domů, kde jsou mezi panely škvíry. Zdánlivě ideální zimoviště má ovšem svá úskalí. „Když venku nejsou velké mrazy, tak panelák vyzařuje teplo a netopýři mají ve škvíře potřebných 6 až 8 stupňů. Když ovšem přijdou hluboké mrazy, může se stát, že netopýra, který si ubytování vybral špatně, najdeme na chodníku před panelákem,“ řekl Zajíček.

Ochranáři se starají o promrzlé netopýry (zdroj: ČT24)

Pokud totiž netopýr usoudí, že by ve vymrzlém úkrytu zimu nepřežil, pokusí se odletět jinam. Při teplotách hluboko pod nulou ale daleko nedoletí. „Některým se podaří najít jinou skulinu a někteří umrznou,“ potvrdil zoolog.

Co s netopýrem?

Pokud najdete v zimě na chodníku vysíleného netopýra, doporučují odborníci zvíře zezadu přes ubrousek nebo kousek látky opatrně nabrat, uložit do krabičky a dát mu tam hadřík. Nikdy se zvířetem nesmíme cloumat, ani na něj sahat holýma rukama. Je potřeba nechat netopýra v klidu a zavolat strážníky nebo ochranáře, kteří si zvíře převezmou.

Netopýři musí nabrat sílu

Pokud má polomrtvé zvíře štěstí a dostane se do péče ochranářů, čeká ho rekonvalescence. Netopýr musí nejprve nabrat sílu. „Necháváme je v klidu v jejich standardní teplotě, aby se příliš nevysilovali snahou o poletování. Energii jim doplňujeme glukózovým roztokem. Někdy se organismus musí zavodnit, protože dochází k dehydrataci,“ popsal postup pracovník Ptačího centra Brno Zdeněk Machař, jehož záchrannou stanicí už tuto zimu prošlo zhruba 20 netopýrů. Odpočatá zvířata jsou pak vypuštěna zpět do přírody. V tomto případě je ochranáři uložili do jeskyně ve Stránské skále, kde netopýři snad přečkají zbytek zimy.

  • Ochranáři vrací netopýry do jeskyní zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3292/329160.jpg
  • Netopýr zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3292/329167.jpg
  • Netopýr rezavý zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3292/329158.jpg