Povodí Moravy rozmrazuje stavidla

Plumlov - Plné ruce práce mají v těchto dnech pracovníci povodí Moravy v Olomouckém kraji. Na mnoha místech v kraji zamrzla stavidla na řekách a přítocích. Stavidlo dnes rozmrazovali například v Plumlově na Prostějovsku, aby napustili tamní Podhradský rybník. Ledu zbavovali ale i stavidlo v Lobodicích na Přerovsku.

Patnácticentimetrová vrstva ledu. Bariéra, která dnes potrápila správce Podhradského rybníka. Led je nechtěl pustit ke stavidlům. Půl roku přitom pracovníci Povodí Moravy rybník čistili, aby do něj dnes poslali vodu. Odradit se nenechali. Stavidla rozmrazili speciálním přístrojem. „Chlapi vymysleli prototyp zařízení. Ponořené čerpadlo, které čerpalo vodu do průtokového ohřívače a přes něj potrubím byla voda vedena na to stavidlo,“ vysvětluje technik provozu Povodí Moravy Ondřej Polách. S více než 15 centimetrovou vrstvou ledu si speciální zařízení poradilo do třiceti minut.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

A další ledová vrstva, tentokrát v Lobodicích na Přerovsku. I tam se správci toku snažili rozhýbat stavidla. „Tady je tloušťka ledu více než čtyřicet centimetrů, takže to odmražování jde moc pomalu. V úvahu přichází ještě to, že by se sem přivezla cisterna s teplou vodou,“ uvažuje Ondřej Polách. Vše se děje proto, aby se voda přes led nevylila z břehů. Podle předpovědi meteorologů se bude dál oteplovat. Správce toku se tak připravuje i na situaci, kdy se v Olomouckém kraji začnou po řekách valit i ledové kry.