Mladík, který střílel po bezdomovcích, stojí před soudem

Brno - U Krajského soudu v Brně začal proces s Martinem Teplým, který byl obviněn z dvojnásobného pokusu o vraždu. Loni koncem června postřelil v hádce v podchodu pod brněnským hlavním nádražím dva mladé bezdomovce. Oběma zachránila život jen neprodlená operace. Útočník je obviněn z pokusu o vraždu a nedovoleného ozbrojování.

Šestadvacetiletý muž střílel 28. června na chodníku před restaurací u hlavního nádraží v Brně. Incidentu měla předcházet hádka a vzájemná potyčka muže s bezdomovci. Ti byli vážně zraněni a museli být operováni. „Oběma bezdomovcům bylo asi třicet let. Každý z nich byl zraněn jedním výstřelem do břicha,“ řekl po střelbě kriminalista Antonín Hrdlička. Muže zachytily i bezpečnostní kamery, policie záznam použila při pátrání. Dopaden byl za necelý měsíc.

„Šel jsem si z hospody koupit bagetu. Moc si toho nepamatuji, protože jsem byl opilý, ale oni na mne pořád doráželi, pak jsem vytáhl pistoli a dvakrát střelil. Pamatuji si, jak mě pošťuchovali a pak i udeřili pěstí do obličeje, měl jsem strach z napadení. Nechtěli mne nechat odejít a pořád chtěli peníze. Pamatuji si, jak vytahuji zbraň z pouzdra a střílím,“ popsal svoji verzi incidentu obžalovaný Teplý.

Vyučený automechanik bydlí ve Velkém Meziříčí. V době před incidentem byl bez práce, živil se příležitostnými brigádami. Zbraň koupil nelegálně na Kutnohorsku. „Střet s bezdomovci byl náhodným incidentem, muži předtím spolu neměli žádný vztah,“ řekl kriminalista Luděk Blahák.

Postřelení bezdomovci utrpěli vážná zranění břicha a třísel. „Bez včasné lékařské pomoci by zranění způsobila oběma jmenovaným smrt,“ uvedla státní zástupkyně Ludmila Doležalová. „Byl jsem dva týdny v bezvědomí,“ řekl muž přezdívaný Červenáček. Celkem strávil v nemocnici asi měsíc, ale přežil bez vážných následků.