Muzeum v Třinci představuje Gejšu a samuraje

Jen pár kroků od hluku a špíny železárenských provozů našlo teď na čtyři měsíce místo jemné japonské umění. V tamním muzeu Třineckých železáren a města Třince jsou vystavené vzácné exponáty ze sbírek Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur v Praze. Tématická výstava se jmenuje Gejša a samuraj.

Třinec je po Praze první město, do kterého výstava Gejša a samuraj dorazila. Kvůli nedostatku prostoru je trochu menší než v Národním muzeu, ale i tak návštěvníkům nabízí asi tři sta originálních exponátů.

„Nejstarší exponát je ze 16. století. Je to meč, který je v pochvě z 19. století. Ze 16. století je zde také záštita. Jinak jsou to především exponáty z 18. a 19. století,“ uvedla vedoucí Muzea třineckých železáren a města Třince Eva Zamarská.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Výstava ukazuje především věci, které gejši a samurajové potřebovali ke každodennímu životu, které nosili. Pro statečného japonského bojovníka byl nejdůležitější dokonalý meč. Gejšu obklopovaly věci, které vyplývají z jejího úkolu společnice – musela být krásná, duchaplná a mít dokonalé chování.

„Gejša musela mít vždy nádherný a upravený účes. Protože v tom účesu měla všelijaké sponky, ozdoby, tyčinky, tak bylo žádoucí, aby chvíli vydržel. Proto měla speciální podhlavníky na spaní. Jsou nejen vypolstrované, ale jsou i z porcelánu, dřevěné. Dnešní dámy my asi tohle těžko podstupovaly. Gejši prostě musely pro parádu i trpět,“ vysvětluje Zamarská.

Kromě různých součástí garderoby s sebou gejši nosily i elegantní soupravy nádobí na čaj, rýžové víno saké i jídlo. Měly speciální krabičky na tabák a dýmky, protože mnohé rády kouřily.

„Na výstavě je zastoupeno hodně různých dýmek. Také jsou tady vějíře, slunečníky, kimona, pásy, dřeváky. A máme tady taky jednu zajímavost – dřevák s roličkou. V tom nechodily gejši, ale kurtizány. Proto ta rolnička, aby bylo hned jasné, o koho jde. Protože gejša nebyla kurtizána, ale všestranná společnice,“ říká Zamarská.

Výstava Gejša a samuraj bude v třineckém muzeu do 27. května. Pak se stěhuje na brněnský Špilberk.

Vydáno pod