Knihovny bojují o přežití, někde pomáhají místní

Brno – Dvacetiprocentní snížení městských dotací se dotklo většiny příspěvkových organizací, asi nejvíce ho ale pocítili čtenáři Mahenovy knihovny. Kvůli škrtům zchudla celoměstská síť knihoven o čtyři pobočky, další omezily služby nebo pracují v nouzovém režimu. Někde se ale lidé se zrušením pobočky nesmířili a rozhodli se knihovnu zachránit.

O pětinu méně dotací znamená drastické úspory. Z původního návrhu seškrtat síť Knihovny Jiřího Mahena o devět poboček bylo díky vstřícnosti městských části nakonec nutné zavřít jen čtyři provozy – v Líšni, Chrlicích, Králově Poli a v Brně-středu. Někteří obyvatelé těchto čtvrtí se ale odmítli smířit s tím, že si už nebudou moci ve své čtvrti půjčovat knihy. A rozhodli se „svoji“ knihovnu zachránit. 

Rozhovor s ředitelkou KJM Libuší Nivnickou (zdroj: ČT24)

Uzavřen tak byl například jeden ze dvou provozů v Líšni. Místní lidé spolu se sdružením Líšeň sobě se rozhodli knihovnu zachránit a provozovat ji sami. Část knih si Mahenova knihovna odvezla, zbylé tituly občanskému sdružení prodala za symbolických 10 tisíc korun. Vedení městské části se nyní chystá jednat o tom, zda za dobrovolníky zaplatí nájem v zámku, kde pobočka sídlí. Bývalá provozovna knihovny nabídne místním kromě četby i další služby, místo by se mělo proměnit v komunitní centrum. Novým provozovatelům knihovny se už nabídl antikvariát, který přislíbil příležitostně obohacovat regály knihovny o další tituly. Ozvali se i jednotlivci, kteří chtějí knihovně věnovat své vlastní přečtené knihy. 

  • Ústřední pobočka Knihovny Jiřího Mahena v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2417/241659.jpg
  • Knihovna zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3304/330346.jpg

Zrušení mělo potkat i knihovnu v Chrlicích, která sídlila v místní základní škole. Po dohodě s ředitelkou školy nechala Mahelova knihovna v provozovně všechny dětské tituly, místní malí čtenáři si tak budou moci půjčovat knihy i nadále. 

Řada poboček se sice zavření vyhnula, fungují ale v omezené míře. Ústřední knihovna na Kobližné ulici je v pracovních dnech otevřena od 10 do 18 hodin (oproti dosavadní 19. hodině). „Bohužel musíme pro rok 2012 některé pobočky zavřít a v jiných omezit provoz jen jednou za 14 dní. Nově budou v tomto nouzovém režimu otevřeny pobočky v Horních Heršpicích, Ivanovicích, Jehnicích a v Přízřenicích,“ uvedla už dříve Edita Vališová z Knihovny Jiřího Mahena.

Vydáno pod