Pákistánský lékař se v Brně učí transplantovat oční rohovky

Brno – Oční chirurg Nias Ali vážil cestu přes půl světa. Zkušenosti, které v Česku nasbírá, mu však v jeho rodném Pákistánu budou k nezaplacení. Osmačtyřicetiletý chirurg se na stáži v českých nemocnicích učí transplantovat oční rohovky. Ačkoliv je jejich vada či poranění poměrně častou příčinou slepoty Pákistánců, podobnou operaci v Aliho rodném kraji nikdo neprovádí.

Pákistánský oční lékař Nias Ali přijel do České republiky z dva a půl tisíce metrů vysoko položeného města Skard. Právě proto, že jeho rodný kraj leží ve vysoké nadmořské výšce a čelí silným poryvům větru, mnoho místních obyvatel po onemocnění či poranění oční rohovky oslepne. Problém, který se ve vyspělých zemích řeší transplantací, v odlehlém regionu Baltistán zatím nikdo nesvede. 

„V Pákistánu se takové operace dělají pouze v nížinách výhradně na soukromých klinikách v Karáčí a Islamabádu, což si mohou dovolit pouze bohatí,“ uvedla horolezkyně a lékařka Dina Štěrbová, která Niase Aliho objevila a zasadila se o to, aby mohl přijet do Česka na zkušenou. Spolu s Vítězslavem Dokoupilem v Baltistánu provozuje malou mobilní nemocnici Czech Hospital.

  • Nias Ali ve své pákistánské ordinaci zdroj: Czech Hospital http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3305/330468.jpg
  • Operační sál v Pákistánu zdroj: Czech Hospital http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3305/330470.jpg
  • Život Baltijců zdroj: Czech Hospital http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3305/330472.jpg
  • Baltijská žena zdroj: Czech Hospital http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3305/330471.jpg

„Naše filozofie je, že těm lidem nechceme dát jen ryby, důležité je dát jim sítě, aby se to naučili sami,“ míní Štěrbová. Spojila proto síly s občanským sdružením Berkat novinářky Petry Procházkové. „Vzpomněla jsem si, že jsem slyšela o Petře Procházkové, která takový projekt vedla před lety v Afgánistánu. Místního doktora naučili provádět transplantace a on si pak sám vychoval další oční lékaře, kteří už to také umí. Tento nápad se mi líbil, takže jsme se začali zajímat o to, jestli by stejným způsobem nebylo možné vyškolit doktora Niase,“ tvrdí Štěrbová. Podle Štěrbové je Nias Ali špičkový chirurg, který i přes své schopnosti neodešel jako mnozí jiní do nížin, ale zůstal mezi svými.

Zatím u transplantací jen asistuje

Právě díky těmto snahám mohl Nias Ali přicestovat do Česka, kde se v Praze a Brně učí transplantace provádět. Doposud v Česku už asistoval u patnácti transplantací. „Pro nás je obtížné představit si jeho domácí podmínky. Ale pan doktor je zkušený, sám je špičkový chirurg, i když je zvyklý používat třeba jiné techniky než my. Tady nám pouze asistuje, to nejhorší ho pak čeká až v březnu, kdy si doma bude muset poradit sám, ale já si myslím, že si s tím poradí,“ chválila stážistu oftalmoložka Zuzana Hlinomazová z Fakultní nemocnice Brno.

„Je to pro mne čest, že zde mohu být a účastnit se takové praxe. Samozřejmě jsem tady především proto, abych se naučil transplantovat rohovky, ale účastnil jsem se také jiných operací, abych si vyzkoušel, jak se co dělá tady,“ uvedl Nias Ali. Ze všeho nejvíce však lékaře v České republice překvapilo postavení žen – ženy lékařky prý na operačním sále nečekal.

Život a lékařská péče v pákistánském regionu Baltistán (zdroj: Czech Hospital) (zdroj: ČT24)

Sehnat dárce rohovek bude obtížný úkol

Chirurg se v Česku učí odoperovat rohovku mrtvému dárci a transplantovat ji živému pacientovi. Problémem ovšem je, že v Pákistánu neexistují žádné tkáňové banky jako ve vyspělých zemích. Nias Ali si proto bude muset především najít dárce rohovek. Jenomže přesvědčit muslimy, aby podepsali souhlas s použitím vlastních orgánů po své smrti, nebude snadný úkol.

„Nejdříve to budeme řešit nákupem rohovek z jiných zemí. Snad až lidé uvidí, jak to druhým může pomoci, změní svůj přístup,“ věří lékař Ali.

Dina Štěrbová o projektu, který umožnil Niazi Alimu stáž v Česku (zdroj: ČT24)

„Doufáme, že v budoucnu by Nias Ali v Pákistánu mohl vybudovat také tkáňové centrum. Pákistánská legislativa to na rozdíl třeba od afgánské umožňuje, ale rozhodně to bude trvat několik let,“ dodala Dina Štěrbová.

Po návratu domů se Nias Ali o zákazníky bát nemusí, právě naopak. Dá se předpokládat, že na jediného očního chirurga v třímilionovém regionu se budou stát fronty. V současné době provádí každý rok kolem tisícovky očních operací.

Czech Hospital

Na podzim roku 2006, rok poté, co v Pákistánu došlo k neobvykle ničivému zemětřesení, začali Vítězslav Dokoupil a Dina Štěrbová realizovat projekt malé mobilní nemocnice pro horský národ Baltiů. Ten i bez živelných pohrom žije trvale v podmínkách humanitární katastrofy, doslova na hranici života v nehostinných údolích Západního Himáláje-Karakorumu.

Život Baltiů, obyvatel té části Kašmíru, která se octla od roku 1949 pod správou nově vzniklého Pákistánu, je kromě těžkých přírodních podmínek trvale komplikovaný i složitou politickou situací, která se vytvořila a stále trvá na takzvané linii příměří mezi oběma částmi rozděleného Kašmíru. Aby udržela rovnováhu svých vojenských sil proti indickým na opačné straně linie, pákistánská vláda vždy upřednostňovala před investicemi do změny způsobu života horských kmenů často nákladná řešení strategicko-vojenských problémů v této oblasti. Linie příměří se však ani po více než 60 letech nestala normální hranicí a nadále nejen komplikuje život Baltiů, nýbrž je trvale načasovanou rozbuškou pro světový mír v jednom z nejnebezpečnějších neuralgických bodů naší planety. I proto žijí Baltiové tak, jak žijí – často až v podmínkách připomínajících středověk, někdy možná až dobu kamennou.

Zdroj: http://www.czechhospital.cz/

Vydáno pod