Rousínov chce kvůli strachu z levné ubytovny koupit bývalou školu

Rousínov - Prázdný areál bývalého strojírenského učiliště, který poslední studenti opustili před dvěma lety, se možná stane majetkem města Rousínov. Kraj se nevyužívanou budovu rozhodl prodat a město chce koupí zabránit tomu, aby se z ní stala levná ubytovna pro nepřizpůsobivé.

Kraj před dvěma lety v rámci úsporných opatření strojírenské učiliště v Rousínově sloučil se střední školou v nedalekém Slavkově u Brna. Pro prázdný areál v Rousínově už nemá využití, proto se ho rozhodl prodat. „Součástí areálu je vedle hlavní budovy školy také sociální zázemí, dílny a skladiště,“ řekl mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Petr Holeček.

Zájem o nemovitost projevil jediný kandidát. Ačkoliv vedení Jihomoravského kraje jeho jméno tají, České televizi se podařilo zjistit, že je to samotné město Rousínov. Mezi místními se totiž šíří obavy, že by nějaký investor mohl chtít proměnit učebny v pokoje pro sociálně slabé. „Hodně se tady o tom mluví, že by se to mohlo stát. Myslím si, že by nikdo z místních nebyl rád. Raději bychom byli, kdyby to koupil někdo, kdo to využije jinak,“ tlumočil názor Rousínovských Libor Křivánek.

„Může tam být v podstatě cokoliv a lidé se toho bojí. Proto má město v podstatě v sebeobraně o tuto budovu zájem. Otázka je tak – pokud tu budovu získáme, kolik peněz budeme muset vynaložit, abychom tu budovu dali do stavu, kdy by byla k použití,“ popsal starosta Rousínova František Havíř (KDU-ČSL). 

Starosta Rousínova František Havíř (KDU-ČSL) o využití komplexu bývalého učiliště (zdroj: ČT24)

Rozsáhlý areál by mohl poskytnout zázemí městskému muzeum, volnočasovému centru nebo hasičům.

Na jižní a východní Moravě přibývá měst, která čelila stejným obavám

Buď radnice koupí hotel v centru města, nebo jej majitel prodá agentuře, která do něj nastěhuje sociálně slabé. Před takovou volbu stojí vedení Bystřice pod Hostýnem. Kroměřížský podnikatel a jednatel společnosti Hotel Podhoran Radovan Křemeček chce hotel, pro který už nemá využití, prodat. Město jeho nabídku nejprve odmítlo s tím, že na koupi a provoz takového zařízení nemá peníze. Před časem radnici oznámil, že budovu chce za 25 milionů koupit agentura, která zajišťuje bydlení pro sociálně slabé. Obě strany se dohodly, že s definitivním rozhodnutím ještě počkají.

  • Hotel Podhoran zdroj: ČT Brno
  • Hotel Podhoran zdroj: ČT Brno

Blanenská radnice koupila zchátralý hotel Dukla v centru za 30,5 milionu korun na konci září loňského roku. Jediným důvodem, proč se město do veřejné dražby zapojilo, byla obava, že jinak by objekt koupil soukromý investor a udělal z něj levnou ubytovnu.

„Byla to naše povinnost vydražit hotel za každou cenu. Záměr měl podporu místních, kteří si nepřáli, aby na místě vznikla ubytovna páté kategorie nebo dokonce ghetto,“ uvedl po dražbě místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Od té doby Blansko hledá pro hotel využití a soukromého investora. Zatím marně. Budova je totiž v havarijním stavu a potřebuje minimálně investice do kotelny a rozvodu tepla. Jinak by byl její provoz ztrátový. Pokud investora nenajde, je ve hře i varianta, že by se hotel zboural. Po odstranění stavby, jejíž historická hodnota není nijak zásadní, by navíc Blansko mohlo propojit tři náměstí v centru.

Sotva Blansko vyřešilo jeden problém, objevil se stejný s hotelem Hejč. Ten leží jen pár set metrů od Dukly. Podle starosty Blanska Lubomíra Toufara (ČSSD) se ale zatím není čeho bát. Hotel je dosud nedostavěný a bez kolaudace. „Blansko už žádný další hotel nekoupí, nebude na to mít peníze,“ řekl starosta.

Spekulace o tom, že také z prázdného hotelu Zlatá lípa také vznikne levná ubytovna, se rozšířily v Lipovci. Zchátralou stavbu ale v současné době není možné využívat pro bydlení, majitel by do ní musel nejprve investovat. Vyplynulo to ze zprávy stavebního úřadu v Blansku. Podle vedoucího stavebního úřadu v Blansku Petra Riznera nejsou obavy občanů ničím podložené. „Nemáme informace o tom, že sem chce majitel někoho nastěhovat. Podle jeho vyjádření ale asi v nejbližší době nebude využíván,“ dodal Petr Rizner.

  • Hotel Zlatá lípa v Lipovci zdroj: ČT Brno
  • Hotel Zlatá lípa v Lipovci zdroj: ČT Brno
Vydáno pod