Výchovný ústav ve Vidnavě končí

Vidnava - V Česku hrozí rušení výchovných ústavů pro mládež. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy mění systém náhradní výchovné péče ve školských zařízeních. První zařízení, které uzavře, je ve Vidnavě na Jesenicku. V regionu, ve kterém bylo ke konci ledna nejvíce nezaměstnaných v zemi. O práci přijde asi 40 lidí. Resort nevylučuje, že podobný osud potká i jiné ústavy.

O záchranu ústavu bojovali jeho zaměstnanci půl roku. Přimlouvala se radnice i Olomoucký kraj – zbytečně. „Já jsem se ve své koncepci snažila navrhnout i úsporná opatření, že se stáhneme do jedné budovy, že se zaměříme jenom na pracovní skupiny, bohužel došlo k jinému rozhodnutí,“ říká smutně ředitelka Výchovného ústavu pro mládež Dagmar Bakešová. Státní instituce jsou přitom podle starostky Vidnavy Evy Pavličíkové jedinými zaměstnavateli v okolí.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Dlouhodobě nenaplněná kapacita, nevyhovující prostory, příliš nákladný provoz budov a špatná dostupnost ústavu pro kontakt dětí s rodiči – to jsou důvody, které nutí ministerstvo školství zařízení ke 30. červnu uzavřít. A nemusí být jediné. „Chystáme optimalizaci i dalších školských zařízení, nemusí to být ovšem jenom rušení, ale také částečné omezení. O konkrétních místech se zatím jedná,“ potvrdil mluvčí MŠMT Antonín Zelenka. V ústavu je dnes zapsaných asi třicet chlapců. Ještě před prázdninami se přestěhují do jiných zařízení. Pokud pak ministerstvo nabídne prázdné budovy k prodeji, obávají se místní nejhoršího. Nikdo si je podle nich nekoupí a ve městě tak přibude další opuštěný komplex. Stejně jako bývalá šamotárna nebo kněžský seminář.