Dílo slováckého malíře ožije v nové galerii

Uherské Hradiště - V Uherském Hradišti finišují přípravy budoucího sídla stálé expozice obrazů Joži Uprky. Zástupci galerie, která nejcennější díla vlastní, už plánují jejich rozmístění. Zároveň uvažují, jak malíře Moravského Slovácka zviditelnit i za hranicemi.

Barokní jezuitská kolej, donedávna zchátralý dům služeb, se za více než 70 milionů korun mění v kulturní centrum. Podstatnou část nákladů pokryjí evropské fondy. Řemeslníci finišují. Zvenku i zevnitř už má rozsáhlá budova i nové omítky. Náročná rekonstrukce přináší i některá nečekaná odhalení. Třeba pozapomenutou barokní fresku. Otázkou ovšem stále zůstává, zda se ji podaří odkrýt celou.

Rozsáhlé první patro město pronajme soukromé galerii. Má být oslavou malíře Joži Uprky, pomyslným dárkem k jeho stopadesátinám. Místnosti si přijeli důkladně prohlédnout zástupci galerie, která zatím sídlí ve správní budově železáren ve Veselí nad Moravou.

„Musíme počítat s určitou výstavní plochou a na základě této plochy vybíráme množství a kvalitu obrazů. Jakou budou mít polohu i jejich osvětlení a tak dále,“ vysvětlil zástupce Galerie Joži Uprky Milan Bartoš.

Spoluzakladatel galerie Petr Vašát odhadl, že v nových prostorech by mohlo viset více než 200 obrazů. Většinou právě ze sbírky ve Veselí nad Moravou, ale také zapůjčených z fondu Národní galerie v Praze a dalších veřejných i soukromých sbírek. „Předpokládáme, že se nám tam podaří opravdu dostat ta stěžejní díla Joži Uprky. Využijeme i prostory nádvoří, kde bude velice příjemné posezení, ale zároveň tam umístíme nějaké pěkné plastiky,“ doplnil milovník a znalec Uprkova díla Petr Vašát.

Spoluzakladatel Galerie Joži Uprky Petr Vašát o přípravách prostor (zdroj: ČT24)

Novým turistickým magnetem Uherského Hradiště se Uprkova expozice má stát v září. Snahy o propagaci díla otce moravského impresionismu tím nekončí. V příštím roce by výběr jeho originálů mohl dočasně zamířit daleko za hranice rodného kraje, konkrétně do Vatikánu. Podrobnosti výstavy na území papežského státu majitelé obrazů se zástupci církve a úřadů teprve dojednávají.