Arcibiskup požehnal mešnímu vínu

Kroměříž – Už více než 650 let se ve sklepích pod arcibiskupským zámkem v Kroměříži vyrábí mešní víno. Do města dnes přijel olomoucký arcibiskup, aby 12 druhům vín z moravských vinic požehnal. Víno bude sloužit především liturgickým účelům, ochutnat je ale mohou i návštěvníci zámeckých sklepů.

Letošní mešní víno vzniklo ze 150 tisíců kilogramů těch nejlepších hroznů. „K oltáři by mělo jít jen to nejlepší víno, protože se mu říká Krev Páně, a tím je to jasné,“ řekl jednatel Arcibiskupského zámeckého vína Josef Kadlčík. Na poptávku farností z celé země to bude bohatě stačit. 

Ročník 2011 je navíc mimořádně povedený. Díky teplému podzimu jsou všechna mešní vína v kategorii přívlastkových. Čtyři moravské vinice vydaly skvosty, tím největším je Rulandské šedé z Hluku, jehož cukernost překročila hranici 27 stupňů. „Jsem z Hluku, žiju tam 68 let a nepamatuju, že by vykládali o takové cukernatosti,“ potvrdil výjimečnost ročníku Kadlčík.

Jednatel Arcibiskupského zámeckého vína Kroměříž Josef Kadlčík o mešním vínu (zdroj: ČT24)

Mešní víno je zvláštní v tom, že nesmí obsahovat chemii ani přidaný cukr. To kontrolují pověřenci biskupské konference. Kromě kroměřížských vinařů má mešní licenci už jen karmelitánský řád.

Jedinečnost dodává mešnímu vínu z Kroměříže také to, že víno dodnes dozrává v dubových sudech, nikoliv v nerezových tancích. „Podle datace cejchů z našeho archivu pocházejí z roku 1900,“ popsal stáří sudů technolog zámeckých sklepů Josef Ivičič.

  • Sklepy pod Arcibiskupským zámkem v Kroměříži zdroj: ČT Brno
  • Sklepy pod Arcibiskupským zámkem v Kroměříži zdroj: ČT Brno

Na Kroměřížsku se mešní víno vyrábí od roku 1345, kdy tuto výsadu sklepům udělil Karel IV. Sklepy pod Arcibiskupským zámkem jsou umístěné v hloubce 6,5 metru pod zemí. Jejich plocha je 1 030 metrů čtverečních a panuje v nich stálá teplota v rozmezí 9 až 11 stupňů. Stěny pokrývá ušlechtilá plíseň. Jeden z největších dřevěných sudů pojme 19 100 litrů vína, ten nejstarší zase pochází z roku 1805.

Vydáno pod