Opavu čekají další dopravní komplikace

Opava - Opava se připravuje na další dopravní problémy. Ještě neskončila stavba jižního obchvatu a brzy by se měla modernizovat frekventovaná silnice ve směru na Kylešovice. Obyvatelé města a přilehlých obcí budou muset počítat s dalšími uzavírkami a objížďkami.

Osmitisícové Kylešovice zažily loni krušné chvíle. Výstavba jižního obchvatu je téměř odřízla od svého okolí. Uzavírky komplikovaly cestu ve směru na Raduň a Hradec nad Moravicí. Situace je už lepší, nicméně stále zůstává uzavřená silnice ve směru na Ostravu. K ní brzy přibude hlavní spojka do centra Opavy – ulice Bílovecká a Janská. Důvodem je kompletní výměna rozvodů plynu, vody, elektřiny a kanalizace, výstavba nových chodníků a cyklostezky. Trpělivostí se budou muset obrnit lidé, kteří bydlí v blízkosti Hlavní ulice. Právě ta se brzy změní ve frekventovanou dopravní tepnu. Povede tudy totiž objízdná trasa pro nákladní dopravu. Řidiči osobních aut se do centra dostanou přes Gudrichovu ulici.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Navíc oprava silnice, na kterou získal Moravskoslezský kraj evropské dotace, bude probíhat souběžně s pokračující stavbou jižního obchvatu Opavy. Podle kraje ale situaci nejde řešit jinak. „Pokud by rekonstrukce nezačala v co nejkratším termínu, došlo by k situaci, kdy by ji nebylo možno financovat z evropských prostředků a byla by odložena na dlouhá léta,“ zdůvodnil náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák. K uzavírce silnice z Opavy do Kylešovic by mělo dojít 27. února. Její modernizace potrvá nejspíš až do prosince.