Až čtvrté místo v poháru je pro Prostějov zklamáním

Děčín – Jen s bramborovou medailí se musí v domácím poháru spokojit basketbalisté Prostějova. V semifinále je nejdříve překvapivě vyřadil Děčín a v zápase o třetí místo podlehli Orli pražskému USK.

V lize se Prostějov dívá na záda pouze favorizovanému Nymburku, v poháru ale Hanáci pravidelně vyklízí pole i soupeřům méně zvučným. Stejně jako loni, i letos se musí spokojit jen se čtvrtým místem.

Ve čtvrtfinále si přitom Orli s nebezpečným Kolínem poradili bez větších problémů a zvítězili 103:74. Bodově vynikal hlavně Dušan Pandula, kterému zdatně sekundoval i Američan Jamar Smith.

V semifinále dostali Orli za soupeře Děčín. Až do poloviny zápasu nic nenasvědčovalo tomu, že by se chystalo překvapení na úkor favorita a Prostějov si s poklidem udržoval vedení. Ve třetí čtvrtině se ale střelci hanáckého celku začali trápit. Děčínští hráči naopak přesně mířili za tři body a rychle obrátili vývoj zápasu. Prohra 68:79 poslala Prostějov jen do boje o bronz.

Medaile ale letos Orlům přána nebyla. USK Praha vlétlo na Prostějov s mladickým elánem, orlí křídla byla naopak po semifinálovém zklamání ještě ztuhlá. USK se přesnými střelami ujalo vedení hned od začátku. Prostějov se na dostřel přiblížil pouze na rozhraní dvou posledních čtvrtin. Jeho hráči ale z přemíry snahy příliš často faulovali a přesné proměňování trestných hodů přineslo do pražských řad potřebný klid, který nakonec stačil na výhru USK 83:74.

Finále podle očekávání ovládl Nymburk, domácí Děčín porazil 76:69. Soupeř přitom ještě v polovině zápasu vedl. Nymburk v poháru zvítězil po šesté v řadě.

Finálový turnaj Českého poháru basketbalistů v Děčíně:

O 3. místo:

USK Praha - Prostějov 83:74 (22:15, 46:39, 61:58)

Nejvíce bodů: Hruban a Votroubek po 22, Vocetka 12, Šotnar 10 -

Cadri-Nicholson 25, Smith 14, Venta 11.

Rozhodčí: V. Lukeš, Hruša, Macela. Trestné hody: 35/29 - 19/13. Fauly: 21:28. Trojky: 10:5.

Vydáno pod