Gala nabídla pestrý koktejl toho nejlepšího baletu

Brno - Přední čeští, slovenští a ruští baletní sólisté se potkali na pódiu při baletu Gala, aby ukázali to nejlepší, co balet nabízí. Na tanečním galakoncertu byly k vidění klasické tance, duety i sólové výstupy, ale také zneklidňující moderna. Jedenáctý ročník představení se pravidelně koná v rámci festivalu Ruská kultura v České republice.

„Letos přijely dvě velké hvězdy ruského baletu, sólisté Irina Perren a Marat Shemiunov. Jejich domovskou scénou je Michajlovské divadlo v Sankt Petěrburgu. Vždycky je navíc zajímavé mít v programu mladé umělce, kteří jsou draví a po technické stránce velmi zdatní. Za nastupující generaci se představili Viktor Lebeděv a Oksana Bondareva,“ řekl dramaturg baletu Národního divadla Brno Karel Littera.  

„Jsme velmi pyšní na to, že jsme přijeli do mateřské země velikého českého choreografa Jiřího Kyliána a skladatele Leoše Janáčka. Jeho opery hrajeme i v našem Michajlovském divadle,“ řekl sólista Marat Shemiunov.

Michajlovské divadlo patří k nejprestižnějším scénám v Rusku. Uměleckým ředitelem baletu je od minulé sezóny Nacho Duato, jeden z nejuznávanějších choreografů současnosti. 

NO COMMENT: Baletní galakoncert Gala (zdroj: ČT24)

Vedle přehlídky z klasických baletních děl se na scéně objeví také moderní tvorba. „Současný repertoár občas zařazujeme kvůli oživení. Pražské Národní divadlo letos přijelo s choreografií Petra Zusky Dejavu a Way Out,“ dodal Littera. Národní divadlo reprezentovali například držitelé cen Thálie Nikola Márová, Alexandre Katsapov a Michal Štípa. Slovenské Národní divadlo v Bratislavě vsadilo na sólisty Barboru Kubátovou a Orazia Di Bella.

Program Ruské kultury v České republice 2012

Jarní cyklus

15. 4. v 19:30 Divadlo Husa na provázku Brno: Alex Sipiagin Quartet & Boris Kozlov (jazzový koncert)

Páté pokračování série ruského jazzu v rámci festivalu ruské kultury pod garancí festivalu „JAZZFESTBRNO 2011“ ozdobí ruský, dnes na Long Islandu žijící, trumpetista Alex Sipiagin. Do Brna si přiváží vlastní projekt s vynikajícími sidemany – ruského kontrabasistu Borise Kozlova, klavíristu Davida Kikoskiho a bubeníka Donalda Edwardse. Sipiagin zahraje repertoár především ze své nejnovější desky Opus 5, natočené v této vynikající mezinárodní sestavě. 

Podzimní cyklus 

Říjen/listopad: Koncert vážné hudby

Koncert symfonického orchestru Filharmonie Brno s vybraným ruským sólistou a díly ruských autorů.

Prosinec: Koncert pravoslavného chóru (bude upřesněno)

Vydáno pod