Lechovičtí budou mít konečně obchvat. Stavba začne příští rok

Lechovice - Lechovice, kterými denně projedou tisíce aut a kamionů, se dočkají obchvatu. Ředitelství silnici a dálnic se podařilo dohodnout s Jaroslavem Kroutilíkem, přes jehož pozemky měl obchvat vést, a který za ně chtěl adekvátní náhradu. Nakonec své pozemky prodal a za stejnou cenu koupil od Pozemkového fondu náhradní v těsném sousedství své koňské farmy. Nyní začalo vyřizování stavebního povolení, které by silničáři mohli získat už letos v létě. A pokud půjde vše hladce, obchvat by se měl začít stavět v příští stavební sezóně.

Lechovičtí jsou rádi, že se po letech obchvatu dočkají. Starosta Lechovic přitom potvrdil, že si oddechnou od hluku, špíny a prachu a neustálých obav z nebezpečného provozu, který obcí vedl. Stavba obchvatu ale nebude levnou záležitostí. Vyjde na čtvrt miliardy. V současné chvíli přitom začnou přípravné práce, za něž Ředitelství silnic a dálnic utratí tři miliony. „A ještě musíme vykoupit maličký pozemek zatížený exekucí, ale to už je spíše formalita,“ uvedl Zdeněk Pánek z brněnského závodu ŘSD.

A spokojený je i majitel koňské farmy Kroutilík. „Ještě to sice není zapsané v katastru, ale je to formálně schváleno,“ potvrdil dnes chovatel.

Vypořádání pozemků přitom nebyl jediný problém, který stavbě obchvatu bránil. Ještě před rokem a půl přitom vůbec nebylo jasné, jestli se obchvat někdy postaví. Silnice se totiž ocitla na černé listině staveb, na které ministerstvo dopravy nemá peníze, a proto zastavilo jejich přípravu. Obchvat měl přitom ulehčit obci od nákladní dopravy, ale především od nejnebezpečnější trasy v republice, na níž umírají ročně desítky lidí. Naštěstí ministerstvo dopravy závažnost situace pochopilo a vyjednalo s ministerstvem financí, a lechovický obchvat tak byl vrácen do hry. Bez obchvatu by se totiž nemohla dostavět silnice R53, bez níž se jihozápad Moravy při spojení s Rakouskem neobejde.

Vydáno pod