Zapálil stany se spícími bezdomovci. Do vězení jde na 3,5 roku

Brno, Blansko - Tři roky a šest měsíců stráví za těžké ublížení na zdraví ve vězení nezaměstnaný čtyřiadvacetiletý Martin Svěrák z Blanska. Loni v říjnu zapálil v lesíku Čertovka u Blanska dva stany, v nichž spali tři bezdomovci. Přestože se jim podařilo utéci, skončili s popáleninami druhého stupně v péči lékařů. Svěrákův komplic, Luboš Přikryl, který jej na místo dovezl, odešel od soudu se čtyřletou podmínkou. Hlavnímu aktérovi přitom hrozilo dvanáct let. K nízkému trestu mu pomohla jeho dosavadní bezúhonnost a skutečnost, že bezdomovcům od té doby pomáhá.

„Polehčující okolností pro obžalovaného Svěráka je také fakt, že se k činu přiznal, vyjádřil lítost a především to, že se v tak velkém rozsahu dohodl na pomoci poškozeným,“ uvedl soudce Daniel Plšek. Přikryl dostal podle soudce dvouletý trest se čtyřletou podmínkou, protože se na zločinu podílel nepřímo.

Poškozený i oběť se usmířili (zdroj: ČT24)

K hrůznému činu, který mohl skončit tragédií, se podle státního zástupce Milana Richa odhodlali kamarádi posilnění alkoholem o půl jedné v noci. Uvnitř stanu tou dobou spali dva muži ve věku 42 a 54 let a osmačtyřicetiletá žena. Pokud by se nevzbudili a nevyběhli ven, mohla tehdy celá událost podle policie i hasičů skončit smrtí bezdomovců. Z události si přesto odnesli popáleniny v obličeji, na rukou a na nohách, které jim museli ošetřit zdravotníci.

U dnešního soudu jako první vypovídal obžalovaný čtyřiadvacetiletý Martin Svěrák. Svého činu velmi litoval a prohlásil, že se jej snaží odčinit. Jednomu z bezdomovců, který málem uhořel, prý dokonce v současnosti pomáhá. Loni v říjnu ale tak shovívavý nebyl. S pomocí kamaráda zapálil stan bezdomovců jen proto, že se usadili u ohniště nedaleko toho jejich, kde se scházeli.

Obžalovaný: Vyhrožoval jsem jim už dřív, dnes toho lituji

„Těsně předtím jsem byl doma, kde jsem začal opravovat motorovou pilu. K jejímu zprovoznění jsem potřeboval benzín, a tak jsem si pro něj zajel. V opilosti mě pak napadlo, co se zbytkem benzínu a že bych ty bezdomovce mohl postrašit,“ uvedl dnes u soudu Svěrák. Tvrdil přitom, že si neuvědomil, co se může stát. Navíc prý bezdomovce o týden dřív varoval, když na ně křičel, ať z lesíka zmizí nebo „jim to tam zapálí“.

U soudu dnes vypovídal i Luboš Přikryl, který Svěráka do lesíku spolu se svými bratry vezl autem. Tvrdil, že o záměru kamaráda nevěděl. „Vůbec jsem netušil, k čemu se chystá,“ tvrdil mladík a jeho slova Svěrák dnes u soudu potvrdil. To však odporuje jeho výpovědi na policii. Proto je Přikryl stíhán za spoluúčast  a pomoc při útoku, který mohl mít za následek smrt tří lidí.

Jeden z nich, místní bezdomovec Jan Pešta, přišel k soudu popsat osudnou noc. „Šli jsme spát kolem osmé večer. Pak mě něco vzbudilo, do stanu začalo něco kapat a já si myslel, že je to déšť. A pak mě oslnila prudká zář, tak jsem začal křičet, že hoří a vzbudil sousedy. Jejich stan strašně rychle lehl popelem,“ prohlásil. Potvrdil také, že mu obžalovaný od té doby pomáhá. Každému z nás dal po třiceti tisících. Kdykoliv k němu taky můžu přijít znovu poprosit o pomoc. Teď mi například na zimu dal oblečení," dodal bezdomovec.

Mladíci zapálili stan s bezdomovci (zdroj: ČT24)
Vydáno pod