Tající led dělá starosti hasičům, připravují se na záchranu bruslařů

Jižní Morava - Led je sice na většině řek a přehradách dostatečně silný, přesto dělá jeho bezpečnost kvůli oteplení hasičům starosti. Led se tenčí a bruslaři by proto při vstupu na něj měli být velmi opatrní. Řada hasičských sborů v těchto dnech záchranu člověka, který se propadl ledem, trénuje. Výcvik už mají za sebou například hasiči ze Židlochovic.

Zachovat klid, zavolat hasiče, a pokud si na to člověk troufá, pustit se do záchrany na vlastní pěst. Takové rady mají hasiči pro návštěvníky zamrzlých přehrad a řek, kteří se setkají s tím, že někdo tenkým ledem propadl. „Stačí vzít klacek nebo kus látky, podat je člověku, který spadl do ledové vody, a vytáhnout ho ven,“ popsal velitel družstva požární stanice Židlochovice Petr Svoboda. Židlochovičtí hasiči si při svém výcviku vyzkoušeli také záchranu za pomocí hasičských hadic nebo žebříku.

Nejdůležitější je ale podle hasičů prevence. „Je potřeba sledovat počasí, když je deset stupňů nad nulou, měl by člověk zpozornět a podívat se, jaká je aktuální tloušťka ledu. Minimální hodnota je 15, raději však 20 centimetrů,“ popsal Svoboda. Tloušťka ledu ovšem není na celé ploše stejná. Na jednom místě nádrže může být led bezpečný, na jeho druhé straně už ne.

Oteplení způsobilo, že z některých přehrad odtálo až 6 centimetrů ledu

Z měření vodohospodářů vyplývá, že led po víkendu na mnoha místech Moravy zeslábl a na některých nádržích se pohybuje již na hranici nosnosti. Například na Vranovské přehradě má led tloušťku 22 centimetrů, zatímco v pátek to bylo o šest centimetrů více.  

Nejsilnější led je na přehradách Bystřička a v Brně. „I tak stále platí upozornění, že na takto velkých nádržích má led proměnlivou sílu, a proto je vstup na zamrzlou plochu vždy na vlastní nebezpečí,“ doplnila mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

Tloušťka ledu na vybraných vodních tocích

Název nádrže

(zdroj: Povodí Moravy)

Celoroční zákaz vstupu platí na těchto nádržích – Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolínka, Koryčany, Landštejn, Ludkovice, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo.