Nejspokojenější jsou obyvatelé sídlišť na Lesné a v Bystrci

Brno – „Sídliště – dobrá adresa?“ Tak zní název nové výstavy v brněnském Urban centru. Expozice představuje výsledky průzkumu mezi téměř 1800 Brňany, kteří žijí na šesti vybraných sídlištích. Výsledek odborníky překvapil – dvě třetiny lidí jsou se svým životem v paneláku spokojené.

Privatizace bytů, snazší možnost se přestěhovat a masivní investice do obnovy sídlišť – to jsou podle sociologů hlavní důvody, proč spokojenost s bydlením na sídlištích roste. „Zatímco v 80. letech nebylo tak snadné se přestěhovat, dnes je mnohem snazší si splnit sen o vlastním bydlení a ze sídliště, na kterém se mi nelíbí, odejít,“ popsala socioložka magistrátu Eva Gregorová.

Lidé jsou na sídlištích spokojení (zdroj: ČT24)

Průzkumu se zúčastnilo 1773 lidí ze šesti městských částí – Lesná, Bohunice, Bystrc, Kamechy, Kamenný vrch a Vinohrady. Pomyslným vítězem se stala Lesná, následovala Bystrc. „Obě sídliště jsou zasazená do krásného prostředí se stromy a další zelení,“ řekla Gregorová. Lidé ocenili také dostatek prostoru mezi domy.

„Máme zpracovaný dlouhodobý projekt Revitalizace panelového sídliště. Letos jsme už v šesté etapě. Každoročně žádáme o dotace a za získané peníze investujeme do stavby nových parkovacích míst, obnovujeme hřiště nebo pečujeme o zeleň,“ popsal starosta městské části Bohunice Miloš Vrážel.

  • Panelové domy zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3318/331704.jpg
  • Panelové domy zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3318/331705.jpg

Právě prostor se zelení, kde mohou trávit čas, lidé v anketě oceňovali nejvíce. Následovala dostupnost do centra a úroveň služeb. „Spokojení respondenti říkají, že jim bydlení na sídlištích poskytuje vše, co pro plnohodnotný život ve městě potřebují,“ dodala socioložka.

Její slova potvrzuje i obyvatel sídliště Rostislav Durďák. „Jsme velmi spokojení, protože v dosahu 500 metrů máme všechno od pošty, potravin, drogerie po lékaře,“ řekl. Souhlasí s ním také Radka Bohanesová z vinohradského sídliště. „Největší výhoda je, že na sídlišti bydlím i pracuju a nemusím nikam dojíždět. Chybí mi jenom zahrádka, kam bych se mohla posadit s kafíčkem, ale jinak po bydlení v domě netoužím,“ uvedla žena. 

Stinné stránky? Především parkování

Pomyslnou Achillovou patou sídlišť je parkování. Většina komplexů vznikla ještě v dobách, kdy každá rodina měla maximálně jedno auto. „Dnes jsou v domácnostech běžně dvě i tři auta, takže prostory pro parkování prostě nestačí,“ vysvětlila Gregorová.

Druhou nejčastější výtkou jsou problémy s vandalismem a nedostatek prostor pro vyžití mládeže. „Zatímco pro malé děti existuje dostatek prostor na hraní, hřiště pro mládež chybí,“ uzavřela socioložka.

Brňané žijí na sídlišti rádi (zdroj: ČT24)