Malíř Martin Froulík v galerii Dole

Galerie Dole v ostravském klubu Fiducia představuje mladého malíře Martina Froulíka – žáka Aleše Hudečka na střední škole a Jiřího Surůvky na Fakultě umění Ostravsiké univerzity. Charakteristická je pro něho expresivní malba a velmi silné beskydské kořeny. Nyní je zaměstnancem Divadla loutek Ostrava, kde pracuje jako malíř.

Froulík používá papírové šablony a akrylové barvy jako základ. Dále vosk a spreje. Jeho obrazy jako trochu tajenky. Kdo chce, najde krajiny, stromy, tváře, těla, náznaky příběhů, snů.

„Prvotní je vždy myšlenka, která vznikne z nějaké situace, z nějakého děje, který mě potká, který se snažím po určitém čase nějak přetvořit. Začínám skicami,“ říká autor.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Froulíkovou výstavou se v galerii Dole nově představil jako kurátor Vladislav Holec, který v poslední době připravoval například výstavy kreseb v ostravské minikinokavárně.

„Martina Froulíka jsem tu uvedl, protože navazuje na devadesátá léta, která se mi osobně líbí. Navazuje na ně svou expresí, svým hledačským postojem a entuziasmem,“ uvádí Holec.

Jeho bývalý učitel Jiří Surůvka mu předpovídá úspěšnou budoucnost.

„Martin má velkou produkci, dělá hodně dobré a veliké obrazy, pracuje intenzivně, to jsem si vždycky cenil. Myslím, že to daleko dotáhne, pokud mu to ten náš region, ve kterém zůstal, umožní,“ říká Surůvka.

Výstava Martina Froulíka potrvá do 6. dubna.