Opava chce víc malých bytů pro seniory

Opava - Opavská radnice přestavuje byty na malometrážní. Velká poptávka je po nich mezi  seniory. V místním Seniorcentru teď přestavbou čtyř bytů vzniká osm garsonek za téměř milion a půl. Město plánuje stavbu nového penzionu.

Danuše Galičková je od dětství odkázána na invalidní vozík. Před měsícem se nastěhovala do penzionu Seniorcentra. Získala bezbariérový byt. Ve stejném domě už rok bydlí také manželé Grimovi. Manželský pár je ale v penzionu spíše výjimkou. O větší a tudíž i dražší byty není zájem. Vedení Seniorcentra proto začalo s jejich přestavbou. „Stačí to bohatě pro toho jednoho seniora, protože většina těch žádostí jsou už osamocení senioři a optimální velikost těch bytů je garsonka nebo 1+1,“ uvedl ředitel Seniorcentra Opava Radim Křupala.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Do konce roku takto vznikne osm nových bytů. I to je ale málo, zájemců jsou tři stovky. Opavští radní tak rozhodli – je potřeba postavit nový penzion. „Pokračujeme dále v přípravě výstavby nového penzionu na Hálkově ulici, tento týden se uzavírá architektonická soutěž a bude se vyhodnocovat,“ říká náměstkyně primátora Pavla Brady. Seniorcentrum se stará o zhruba 150 klientů, poskytuje jim hlavně levné bydlení, součástí nabídky jsou ale i pečovatelské služby.