Šternberk postaví podnikatelský inkubátor

Olomouc - Šternberk vybuduje podnikatelský inkubátor. Radnice chce jeho prostřednictvím podpořit především začínající firmy. Projekt za více než osmdesát milionů korun má jediný cíl. Chce z města udělat inovační centrum regionálního významu, které zajistí příliv investorů, zvýší kvalitu služeb a vytvoří nová pracovní místa pro obyvatele.

Průmyslová zóna ve Šternberku. Na okraji města funguje už rok. V současné době tady svoji činnost provozuje zhruba dvacet společností. „Najdeme tam firmy od dřevozpracujícího průmyslu, strojírenství, přes výrobu hraček až po autodopravu a stavebnictví,“ upřesnila mluvčí MěÚ Šternberk Irena Černocká. A právě tady má podnikatelský inkubátor vyrůst. Na ploše patnácti set metrů čtverečních přitom vzniknou hlavně kanceláře. „Dáme příležitost novým, mladým, inovativním firmám, které chtějí začínat na Šternbersku. Vytvoříme pracovní místa a umožníme jim rozvoj jejich podnikatelských aktivit,“ uvedl manažer projektu Stanislav Malenda.

„Průmyslová zóna už dneska není to, co to bývalo dřív, že by to byl nějaký zázrak pro to město, kde získají občané svoje zaměstnání. Ale tahle možnost dostat sem nové firmy v rámci podnikatelského inkubátoru tady je,“ doplnil starosta Šternberka Stanislav Orság.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Nový podnikatelský inkubátor začne Šternberk budovat zřejmě letos na podzim. Už pět let funguje podnikatelský inkubátor v Olomouci. V současnosti v něm svoje podnikání rozjíždí více než dvacítka firem. Podnikatelské inkubátory mají podle odborníků pro začínající firmy význam především v tom, že jim nabídnou pomoc zkušených konzultantů. Ti společnostem pomohou zvládnout počáteční úskalí.