Za znásilnění a pobodání 10leté dívky dostal narkoman 17 let, celkem má ve vězení strávit téměř 20 let

Olomouc - Sedmnáct let za znásilnění a pobodání 10leté dívky. Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil rozsudek 22letému narkomanovi Michalu Paraiovi. Ten loni v dubnu v Karviné napadl čtyři školačky. Jednu z nich osmnáctkrát bodl nožem, škrtil ji a znásilnil. Přežila jen díky včasnému zásahu lékařů.

Ke Karvinskému potoku si jako každé odpoledne vyrazily čtyři dívky hrát. 10tiletá Lenka ani její kamarádky netušily, jakou hrůzu zažijí. Najednou se na ně vrhl Michal Parai. Před tím nedaleko čichal toluen. V každé ruce držel nůž. Lenka už nestačila utéct. Násilník malou dívenku škrtil, nutil k sexu a hlavně ji při tom 18krát bodl nožem. Jedna z ran těsně minula srdce. Lékaři o její život bojovali tři dny. Z šoku se školačka léčí do dnes. „Osoba obžalovaného je, myslím si, poměrně nešťastným příkladem toho, jak devastační účinky na mladého člověka má požívání těch těkavých látek,“ vyjádřila se státní zástupkyně Krajského soudu v Ostravě Brigita Bilíková. Michal Parai svou vinu nepopíral. Dnes se u soudu odvolal, protože nesouhlasil s vyhodnocením svého činu a s výší uloženého trestu. Žádal soud o zmírnění rozsudku. Údajně nechtěl vraždit a ve výsledku dívce pouze ublížil. 

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Při 18 bodných ranách do různých částí těla ten nepřímý úmysl vraždy je jednoznačně dán,“ vyjádřil se mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyallossy. Za druhé – násilník nesouhlasil s tím, že by dívku škrtil svým opaskem. „Toto vycházelo pouze ze svědectví poškozené mladistvé. A soud její výpověď shledal za věrohodnou,“ uvedl obhájce Michala Paraie Lukáš Seibert. Do třetice Michal Parai v odvolání, které mu mělo zajistit nižší trest, uvedl, že v době činu byl ve stavu snížené příčetnosti. I s tím se ale soud vypořádal. „Pro intoxikaci a čichání látek byl už několikrát hospitalizován a sám věděl, jaké to na něj má účinky,“ řekl Petr Angyallossy. Soudce dnes proto neviděl důvod, proč ukládat narkomanovi, který nikdy nepracoval a ani nedokončil základní školu, nižší trest. Poslal ho za mříže na 19 a půl roku. Kromě toho, že málem vraždil a znásilňoval, za což dostal trest 17 let ve vězení, mu soud totiž přičetl i předchozí delikty.