Soud uložil další podmínky v kauze daňového úniku za 158 milionů

Zlín - Krajský soud ve Zlíně uložil dvěma mužům podmínku v kauze daňového úniku za 158 milionů korun. Rozšířil se tak počet osob odsouzených v tomto případě. Celkem šestnáct lidí bylo obviněno z krácení daně za líh, který byl údajně místo pro výrobu nemrznoucí kapalin použitý do alkoholických nápojů. Deset z nich už v minulosti soud potrestal podmínečnými a peněžitými tresty, případ šesti zproštěných osob se vrátil od Vrchního soudu v Olomouci k opětovnému projednání zpět. Čtyři osoby však krajský soud zprostil i podruhé.

Dvouletý trest s odkladem na tři roky uložil soud někdejšímu řediteli Finančního ředitelství v Brně Miroslavu Čáslavskému, roční trest se zkušební dobou na dva roky pak daňovému poradci Zdeňku Riglovi. Podle rozsudku předával Čáslavský Riglovi informace z vyšetřování daňového úniku a pomáhali manažerům stavebních firem, kteří byli do kauzy daňových úniků zapojeni, tato podezření vyvracet. Představitelé firem se tak měli vyhnout vyměření daně i trestnímu stíhání. Soud oba muže potrestal za nadržování, Čáslavského navíc za zneužívání pravomoci veřejného činitele. 

Podle obžaloby v letech 2000 až 2002 společnost Morávia-Chem pod vedením tehdejšího ředitele Radovana Dalajky nakoupila statisíce litrů lihu pro výrobu nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů Cinol. Dalajka jej prý po dohodě se spoluobžalovaným Milošem Nováčkem, který podle obžaloby vše organizoval, jako denaturovaný jen vykázal. Jenže neznehodnocený a nezdaněný líh skončil podle státního zástupce v alkoholických nápojích. Stát přišel na daních o 158,5 milionu korun.

Podle obžaloby pak Nováček spolu se zástupci stavebních firem Moravostav, Stapo Morava a Zlínstav vyráběl doklady o fiktivní spotřebě Cinolu. Podle dokladů měl být spotřebován na stavbách například jako přísada do omítek. Podle soudů se však v případě brněnských firem Moravostav a Stapo Morava podařilo prokázat opak.

V případě firmy Zlínstav a jejích dvou představitelů Miroslava Abraháma a Pavla Molla zlínský soud dnes podruhé vynesl zprošťující verdikt. Stejně posoudil i jednání Nováčka. U Dalajky, jenž vinu od začátku popíral, navrhl zproštění obžaloby i státní zástupce.

V roce 2010 soud odsoudil 10 z 16 obviněných

Z rozsáhlých daňových úniků bylo obžalováno celkem 16 lidí. Jenže důkazy podle soudu stačily pouze na prokázání pětimilionového zkrácení daně. „Bylo vyslechnuto hodně stálých i bývalých pracovníků finančního úřadu, kteří vyloučili možnost manipulace v rámci lihového hospodářství,“ odůvodnil tehdy rozsudek soudce Radomír Koudela.

Šest obžalovaných proto soud v prvním verdiktu osvobodil. Zbývajícím deseti mužům ze dvou brněnských stavebních firem uložil kvůli krácení daně podmíněné a peněžité tresty. „Potvrdilo se to, co jsem říkal již před zahájením tohoto hlavního líčení, že prakticky k ničemu z toho, co mi bylo kladeno za vinu, nedošlo, a ani k tomu nemohlo dojít,“ uvedl po vynesení rozsudku hlavní obžalovaný Radovan Dalajka.

Státní zástupce Ivo Ištván ale trval na to, že se Dalajka i dalších 15 obžalovaných podílelo na machinacích s lihem nebo je krylo. Například manažeři stavebních firem měli dodávat falešné doklady o tom, že koupenou lihovou nemrznoucí směs přidávali v zimě do betonu a omítek. Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal.

Olomoucký vrchní soud ve věci loni v dubnu pravomocně potvrdil deseti lidem za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby také podmíněné tresty. Případ zbylých šesti obžalovaných, které zlínský soud v únoru 2010 obžaloby zprostil, přikázal projednat znovu.

Kauza údajných daňových úniků (zdroj: ČT24)