AVÍZO: Zámek Mníšek tento víkend

Tuto sobotu 25. února v podvečerních hodinách budou návštěvníky zámku v Mníšku pod Brdy provádět zámeckými pokoji čert a čertice. Prohlídky jsou výkladem přizpůsobené dětským návštěvníkům a jsou určené pro rodiny s dětmi od 3 do 9 let. Ale ani odrostlí návštěvníci nemusí být smutní.

„I dospělí návštěvníci si právě tyto prohlídky pochvalují, protože nejsou zahlceni daty a jmény a oceňují srozumitelný a jednoduchý výklad,“ vysvětluje průvodkyně Marie Charvátová a dále říká:

„V sobotu vás čert a čertice zavedou do pokojíčků, které jsou zařízené, jako když se tam ani nepřestalo bydlet. Kromě pekelníků ale potkáte i jiné zámecké bytosti. Hned na úvod anděla v zámecké věži! Ten bude promlouvat k dětem a pasovat je na rytíře a komtesy z Mníšku. Poté projdete arkádovou chodbou, kde možná zahlédnete  bílou paní. Chodba je plná jeleních trofejí, které děti počítají a podle toho, jak prohlásil jeden chlapeček ke svému tatínkovi: “Tatínku, ty by ti slušely!„ tak i obdivují.“

Dál nahlédneme do bohatě vybavených ložnic a koupelen a čeká nás i dětský pokojíček s hračkami a hostinský pokoj s kolébkou pro miminko, kde se nachází i zajímavá čajová panenka. Pod ní se schovávaly konvičky s horkým nápojem, aby nevystydly. Tam již zmíněný bystrý chlapeček prohlásil: „Takovou podobnou má babička a dědeček si pod ní schovává slivovičku!“

Prohlídky jsou veselé právě díky takovýmto dětským příspěvkům, protože průvodkyně děti nabádají, aby si s ní povídaly a do prohlídky se aktivně zapojily.

Na závěr se s návštěvníky rozloučí třináct pohádkových loutek v životní velikosti. Na hodné děti čeká malá sladká odměna. Po prohlídce se můžete podívat na sedmdesát panenek v historických kostýmech. Obdivovat budete oděvy z Egypta, gotiku i renesanci.

Prohlídky se konají v sobotu 25. 2. 2012 od 16:00 do 17:40 hodin po 20 minutách. Rezervace je nutná, a to na tel. 318 590 261. V sobotu a v neděli si můžete zajít také na klasické prohlídky obou okruhů, a to od 11:00 -16:00 hodin. První republika vás pohladí i zaujme.

Program zámku Mníšku pod Brdy

Sobota 25. února

11:00 – 16:00 Prohlídky I. a II. okruhu – bydlení drobné šlechty za první republiky

16:00 – 17:40 – S andělem – podvečerní tajemná procházka zámkem s pohádkovými bytostmi

11:00 – 17:40 – Panenky v historických kostýmech

Neděle 26. února

11:00 – 16:00 Prohlídky I. a II. okruhu – bydlení drobné šlechty za první republiky

11:00 - 16:00 – Panenky v historických kostýmech

Jana Digrinová, kastelánka