Ředitelé škol budou muset svá místa obhájit před konkurzní komisí

Ostrava - Mnozí ředitelé základních a středních škol prožívají chmurné chvíle. Pokud jsou ve funkci déle než šest let, čeká je konkurz. Vyhlásil ho Moravskoslezský kraj a týkat se bude 130 ředitelů, kteří své posty budou muset obhájit. Konkurz umožňuje novela školského zákona.

Dosud byla jejich pozice téměř neotřesitelná. Teď budou muset před komisi. „Chceme dát příležitost všem ředitelům, aby prokázali, že skutečně dokáží řídit školu tak, jak si zřizovatel představuje,“ uvedla náměstkyně hejtmana MS kraje Věra Palková. Komise složená se zástupců školské rady, České školní inspekce, obce a také ředitele jiné školy, bude u uchazečů hodnotit praxi, zkušenosti a to, jaké mají se školou další záměry. 130 konkurzů musí kraj stihnout od dubna do července, aby v září bylo jasné, kdo školy povede. „Očekáváme, že konkurzní komise budou zasedat možná i o sobotách, ale nebojíme se toho,“ dodala Věra Palková.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Podobným způsobem postupují i další kraje v České republice. Ale například v Olomouckém a Zlínském od plošných konkurzů ustoupili. „Zřizovatelé nejsou povinni ty konkurzy vyhlašovat. Pokud je nevyhlásí, tak ti ředitelé automaticky pokračují v dalším šestiletém období,“ řekl tiskový mluvčí ministerstva školství Radek Melichar. Dosud šlo odvolat ředitele jen v případě jeho velmi vážného pochybení nebo po dosažení 65 let. Teď se může stát, že skončí bez práce i odstupného.