Lidé v Hodslavicích nechtějí výrobní halu za školou

Hodslavice - Obyvatelé Hodslavic na Novojičínsku odmítají stavbu výrobní haly na okraji obce. Firma vyrábějící solární panely chce totiž vést příjezdovou cestu podél budovy základní školy. Požádala proto obec, aby povolila její rozšíření. Zastupitelé ještě nerozhodli, vedení obce se ale obává, že rodiče kvůli kamionům odhlásí žáky a obec bude muset školu zavřít.

Společnost FitCraft vyrábí solární panely v nevyhovujících prostorách bývalého vojenského podniku v Bludovicích. Už před 12 lety v nedalekých Hodslavicích koupila pozemek pro stavbu nové haly. Teď se chce na něj přestěhovat. Její jednatel tvrdí, že při nákupu parcely počítal s tím, že za halou vyroste obchvat obce. „Kupovali jsme to v dobré víře, že obchvat bude a plánováno bylo, že se bude z toho obchvatu sjíždět k nám do firmy,“ tvrdí jednatel firmy FitCraft Martin Khun. Stavba obchvatu ale zůstala jen zbožným přáním obce, která jej před téměř 20 lety zanesla do svého územního plánu. Stát ani kraj ale nikdy obchvat neplánovaly. „Ani v roce 1995, před vznikem krajů, kdy ministerstvo pro místní rozvoj vydalo územní plán vyššího územního celku Beskydy, se s tímto obchvatem nepočítalo,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu MS kraje Šárka Vlčková.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Firma teď žádá obec o úpravu místní cesty, která vede z hlavní silnice přímo okolo zdejší základní školy. To ale většina obyvatel obce odmítá. „K nám nebude zajíždět moc automobilů, nahlásili jsme obci, že tu bude jezdit maximálně jeden kamion denně plus dvě tři dodávky a zaměstnanci svými osobními automobily,“ říká Martin Khun. Více než polovina z 25 pracovníků firmy jsou obyvatelé Hodslavic. Ani to ale zřejmě k prosazení projektu stačit nebude. Obec plánuje u školy stavbu moderního dětského hřiště. Výrobní hala a provoz aut může podle starostky snížit atraktivitu školy pro rodiče. „Už teď máme podlimitní stav a obáváme se zavření druhého stupně základní školy,“ řekla starostka Hodslavic Pavla Adamcová. Žádost firmy o rozšíření cesty budou zítra projednávat obecní zastupitelé. Firma má pro případ odmítnutí připravenou záložní variantu. Požádala už o vstup do průmyslové zóny ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Vydáno pod