Školy šetří na lyžařských kurzech, aby mohly jezdit všechny děti

Olešnice - Stovky dětí se svými učiteli navštíví v zimě sjezdovku v Olešnici na Blanensku. Majitel skiareálu nabízí školám výhodné ceny skipasů, navíc děti na sjezdovku denně dojíždí. Rodiče tak na týdenním kurzu ušetří několik tisíc. Výsledek? Týden na lyžích stráví každé dítě ze základních škol v Olešnici a okolí.

Před deseti lety jezdila podle učitele tělocviku Pavla Habance na týdenní lyžařský kurz na hory jen polovina dětí. Rodiče té druhé poloviny si to nemohli dovolit. Základní škola v Olešnici proto začala pořádat kurzy přímo na zdejším svahu. „Teď jezdí všichni, protože je to pro ně přístupné,“ řekl učitel tělocviku Pavel Habanec. 

„Dojíždíme sem každý den. Vyjde nás to výrazně levněji, protože nemusíme platit ubytování. Víme, že potom by spousta dětí nemohla jet,“ popsala vedoucí lyžařského kurzu školáků z Brna-Tuřan Renata Vlčková.

Vedoucí lyžařského kurzu dětí z Brna-Tuřan Renata Vlčková o lyžování v Olešnici (zdroj: ČT24)

Školám vyšel vstříc i majitel skiareálu. Nabízí jim výhodnější skipasy

„Vyšli jsme vstříc místní škole nižšími cenami za skipasy, aby tady mohla pořádat lyžařské kurzy. Brzy se to ujalo, proto jsme oslovili další školy,“ uvedl správce skiareálu Pavel Hlaváček. Nápad se ujal, proto se na sjezdovce v Olešnici výcvikové kurzy základních škol střídají celou zimu. 

Podle učitelů je výhodou také to, že se děti vrací večer ke svým rodičům. Když například onemocní nebo jsou unavení, mohou si je rodiče nechat doma. „Je to pro nás jednodušší i v tomto ohledu,“ doplnila učitelka.