Hvězdárna bude mít digitárium. Nabídne průlet galaxií i mozkem

Brno – Promítání ve 3D nabídne už příští rok díky padesátimilionové dotaci brněnská hvězdárna. Datový projektor promítne na kopuli více hvězd a návštěvníci budou moct zažít například průlet Galaxií.

Zařízení dokáže promítat více hvězd a zobrazit povrchy nejrůznějších kosmických těles, ale také planety Země. „Návštěvníci se budou moci “proletět„ Galaxií nebo mlhovinami,“ popsal zaměstnanec hvězdárny Pavel Gabzdyl.

Přírodovědné digitárium se skládá ze dvou částí – z projekční plochy umístěné v kopuli hvězdárny a z datového projektoru. Polokulovitá projekční plocha bude mít průměr přibližně 17 metrů a bude vestavěna do stávající kopule planetária.

Digitárium využijí i brněnské univerzity

„Kromě toho, že budeme promítat hvězdnou oblohu a animace týkající se vesmíru, ale rádi bychom návštěvníkům do budoucna nabídli i vizualizace z jiných vědních oborů. Podívat by se mohli například dovnitř do lidského mozku. Proto do budoucna počítáme se spoluprací s dalšími institucemi,“ popsal Gabzdyl.

Planetárium by tak mohli využívat například vědci a studenti přírodovědných oborů z Vysokého učení technického a Masarykovy univerzity. Plánuje se také spolupráce s brněnskou filharmonií nebo s Knihovnou Jiřího Mahena.

Podobný datový projektor mají už jen v pražském planetáriu

Instalace digitária na podzim příštího roku nově zrekonstruovanou hvězdárnu uzavře. Ke konci roku bude fungovat pouze v omezeném provozu, návštěvníkům se otevře například pro pozorování hvězd. Zahájení promítání plánuje hvězdárna na leden 2013.