Bakterie vyrábějí z fritovacího oleje plast

Brno - Nevíte, co s přepáleným olejem z fritovacího hrnce? Brněnští vědci objevili technologický postup, který může použitý olej zpracovat. Využili přitom vlastnosti bakterií, pro které je hustá, pro lidi nepoužitelná mastnota tou pravou pochoutkou. Navíc ji dokážou zpracovat do podoby polymeru, ze kterého by se časem mohl získávat průmyslovým postupem bioplast.

Brněnským vědcům se podařilo vyvinout novou technologii využití odpadních substrátů a vytvořit podmínky pro vhodnou kultivaci bakterií, aby ukládaly až 95 procent svého obsahu v podobě polymerů. V  tuto chvíli prochází technologie testováním, aby byla připravena na průmyslové využití.

„Zpracováváme odpadní olej ze studentské menzy jako potravu pro bakterie, ty umí z oleje vytvořit biologicky rozložitelný plast. Bakterie vytváří polymer jako zásobu na horší časy,“ vysvětluje postup Ivana Márová z Centra materiálového výzkumu na brněnském VUT. Právě fritovací olej se podle vědecké pracovnice osvědčil nejlépe. Možná proto, že jsou v něm i další zbytky, které bakteriím obzvlášť chutnají. Jako potrava ale může sloužit jakýkoli rostlinný olej.

„Za tři dny kultivace bakterií získáme asi 2 kilogramy polymeru,“ popisuje Ivana Mádrová. Problémem současných bioplastů je podle ní cena, která je vyšší než u plastů vyrobených z ropných derivátů. Věří, že se jim podaří náklady na výrobu bioplastů snížit. Zájem o spolupráci už projevily nejen české firmy, ale i zahraniční instituce.

Budoucnost patří bioplastům

Největší výhodou bioplastů je, že se dokážou rozložit v přírodě přirozenou cestou, například kompostováním. Tento proces přitom zvládnou během několika týdnů až měsíců. Tím ale klady bioplastů zdaleka nekončí. „Naše materiály lze použít v celé řadě aplikací,“ vysvětluje Stanislav Obruča z Centra materiálového výzkumu VUT. Kromě rozložitelných obalů by měly být bioplasty využívané zejména v medicíně. Mohly by se stát nosiči léčivých přípravků, chirurgové by je mohli využívat jako lehce vstřebatelné stehy nebo by mohly pomoci nahradit lidské tkáně, například při transplantacích kůže.