Příběh o velké lásce a oběti. Rusalka se vrací do Brna

Brno – Příběh velké lásky, štěští a zklamání se vrací na prkna Národního divadla v Brně. Jedno z nejžádanějších a nejoblíbenějších českých operních děl se představí v osobité režii uměleckého šéfa Husy na provázku Vladimíra Morávka. S brněnskou operou režisér spolupracuje vůbec poprvé.

„Rusalka ukazuje velmi silné a skutečné emoce, je to příběh nádherné a skutečné lásky,“ popsala operu představitelka Rusalky Anna Wierzbicka. Do této role byla sopranistka obsazena úplně poprvé. „Rusalka je jedna z nejkrásnějších rolí pro soprán. Myslím si, že každá sopranistka o této roli sní, alespoň já jsem o ní snila,“ řekla Wierzbicka. V roli Rusalky alternuje s přední pěvkyní brněnského Národního divadla Pavlou Vykopalovou.

Roli Prince zpívají Peter Berger a Richard Samek. Vodníka nazkoušeli Gustáv Beláček, Jiří Sulženko a Rafal Pawnuk.

NO COMMENT: Opera Rusalka se vrací na prkna Národního divadla Brno (zdroj: ČT24)

Libreto opery napsal pro Antonína Dvořáka Jaroslav Kvapil. Vycházel jednak ze starých pověstí, z větší části ale z pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. K příběhu o nešťastné lásce vodní víly složil Dvořák hudbu za necelý rok. Premiéru měla v březnu 1901, na scéně českého divadla v Brně se s ní diváci poprvé setkali 16. prosince 1904.

Režijně se nové inscenace ujal Vladimír Morávek, známý spíše jako činoherní a filmový režisér. Morávek hledal cestu mezi tradiční pohádkovou inscenací příběhu a dnes častou aktualizací opery. „Chceme vše, co pánové Kvapil s Dvořákem uviděli ve snu, v úctě vyprávět,“ uvedl režisér.

Hudební nastudování je dílem dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Ten s velkým úspěchem Rusalku uvedl v listopadu 2011 v japonském Tokiu. V roli Prince se tehdy představil právě Peter Berger.

  • Opera Rusalka v Národním divadle Brno zdroj: ČT Brno
  • Opera Rusalka v Národním divadle Brno zdroj: ČT Brno

Scénu pro operu navrhl ředitel divadla Daniel Dvořák. „Scéna kombinuje klasické prvky s architektonicky čistým, puristickým základem,“ řekl. Kostýmy jsou inspirované secesí, zejména obrazy Gustava Klimta, Alfonse Muchy a Jana Preislera. Navrhla je Sylva Zimula Hanáková.