Bývalý starosta brání prodej pozemků v Hladkých Životicích

Hladké Životice - Bývalý starosta Hladkých Životic na Novojičínsku Jaroslav Petržela brání postup prodeje pozemků v obci. Policie viní třináct bývalých zastupitelů z toho, že plochy prodali majitelům pod cenou. Současné vedení obce navíc napadlo platnost několika kupních smluv. Někteří vlastníci v tom vidí diskriminaci. Obec se brání.

Hladké Životice rozdělila před šesti lety dálnice. Obec si tehdy na státu vymohla náhradní pozemky. 13 bývalých zastupitelů teď policie obvinila, že je prodávali lidem lacino a obci způsobili škodu až 8,5 milionu korun. Podle bývalého starosty Jaroslava Petržely byla nízká cena adekvátní. „Cílem tehdejšího starosty a jeho spolupracovníků bylo udržet občany v obci, která byla vážně postižena výstavbou dálnice,“ tvrdí právní zástupce Jaroslava Petržely Tomáš Krásný. Vedle trestního řízení se pozemky zabývají také soudy. Obec tvrdí, že při jejich prodeji došlo k porušení zákonů. Někteří vlastníci ale mají za to, že při napravování vlastnických vztahů je obec diskriminuje. Jiří Osadník koupil pozemek, na kterém hodlá postavit dům. Obec jej zažalovala a on pozemek vrátil. Chtěl by jej zpět, obec mu ale podle jeho slov nabízí mnohem horší podmínky. „Zastupitelé rozhodnou, zda se tato parcela bude či nebude prodávat. Žádná cena mu nebyla ani naznačena,“ oponuje starostka Hladkých Životic Irena Ravčuková.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Jedním z důvodů, proč se současné vedení obce o pozemky soudí, je vyvěšení záměru na jejich prodej předtím, než je obec získala do svého vlastnictví. Právní zástupce bývalého starosty nesouhlasí, za pravdu mu dává i ministerstvo vnitra. „Dle našeho právně nezávazného stanoviska obec může v předstihu zveřejnit svůj úmysl prodat nemovitost, kterou dosud do svého vlastnictví nenabyla,“ potvrdil mluvčí Ministerstva vnitra ČR Vladimír Řepka.

„V rámci podání žaloby jsme měli důvodů více. Jeden z důvodů bylo nezveřejnění geometrického plánu a dále špatně zdůvodněná nízká cena,“ uvedla právní zástupkyně Hladkých Životic Karla Návedlová. Obec se dosud soudí se čtyřmi majiteli pozemků. Zpětný převod či prodej stávajícím majitelům zahájí až poté, co soudy skončí.

Vydáno pod