Na Zlínsku se bude lyžovat i o víkendu, obleva nehrozí

Zlínsko - Ve Zlínském kraji pomalu končí jarní prázdniny, také proto se na sjezdovkách Beskyd a Javorníků tento týden objevilo víc lyžařů než jindy. Vlekaři hodnotí uplynulý týden jako výjimečně úspěšný. Dobré podmínky k lyžování vydrží podle nich i nadále, navzdory očekávanému oteplení. Sněhu je totiž stále dost.

Zimní střediska ve Zlínském kraji zaplnili o jarních prázdninách vyznavači zimních sportů. Provozovatelé některých areálů hovoří dokonce o nejpovedenějších prázdninách za několik posledních let. Řada lidí totiž oproti minulým letům neodjela do Rakouska či Itálie, ale zůstali v Česku. Příčinou mohou být vysoké ceny pohonných hmot, ale i zlepšující se vybavenost tuzemských hotelů. „Není to sice to, co v Alpách, tak dlouhé sjezdovky tady nikdy mít nebudeme. Snažíme se ale zkvalitňovat doplňkové služby,“ popsal provozovatel Ski areálu Kyčerka Oto Kopistka. Hoteliéři se pomalu učí nabízet i další služby, které by návštěvníkům pobyt na horách zpestřily. 

I když bylo dnes deštivo a mlhavo, tak ani horší počasí lyžaře neodradilo. „Lyžování je výborné. Sníh je sice mokřejší, ale zase je teplo. Takže ideální,“ chválila si dnešní počasí lyžařka Renata Mládenková. Na sjezdovkách v kraji je kolem 80 až 90 centimetrů sněhu, před pár dny svahy pokrývala zhruba metrová vrstva. Upravené jsou také běžecké stopy. Teploty se pohybují kolem nuly, obleva ale podle vlekařů zatím nehrozí. I když budou v dalších dnech teploty vyšší, sněhu je podle nich dost a konec sněhové sezony je ještě daleko. 

Hovoří mluvčí resortu Valachy Martina Žáčková (zdroj: ČT24)

Jihomoravským vlekařům počasí nepřeje 

Opačná situace panuje na jihomoravských svazích. Oteplení a dešťové přeháňky uzavřely na jižní Moravě sjezdovku Klínek v Předklášteří u Tišnova a svah v Blansku-Hořicích. Na obou sjezdovkách ve spodních částech totiž sníh roztál. Na jižní Moravě jsou nyní v provozu sjezdovky v Olešnici, Hodoníně u Kunštátu a v Němčičkách na Břeclavsku.

Lyžování na Zlínsku

Pustevny 85 cm

Soláň 100 cm

Karolinka 80 cm

Razula – Velké Karlovice 100 cm

Troják 60 cm

Kyčerka 100 cm

Svah Zlín 120 cm

Kohútka – Hrozenkov 100 cm

Stupava 20 – 80 cm

Zdroj: ČHMU

Vydáno pod