V brněnské MHD dnes bylo rušno

Brno - Vestibulem královopolského nádraží v Brně se dnes odpoledne neslo hlasité odpočítání. „Tři, dva, jedna, start!“ Na tento pokyn se zhruba pět desítek lidí s papíry v ruce rozebíhá k východu a následně se venku tlačí do trolejbusů a tramvají. Tak začal pátý ročník brněnského Šalinění, závodu, při kterém se bodují projeté zastávky a použité prostředky hromadné dopravy.

S mapou linek MHD, bločkem simulujícím jízdenky a hodnoticím archem se snažili jednotlivci i skupiny vyzrát na své souputníky použitím co nejefektivnější trasy. Každý přestup je potřeba zaznamenat, žádná zastávka se neboduje dvakrát. Svou roli mohou hrát i bonusové body za použití náhradního spoje nebo za zastávku, kterou neprojel žádný další cestující.

Zkušení matadoři, kteří se Šalinění účastnili už po několikáté, se shodují na dvou možných variantách postupu: buď si závodníci trasu předem naplánují a svezou se co možná nejvíce prostředky hromadné dopravy, nebo začnou na místě improvizovat a navštíví bonusové zastávky. Kdo najde dobrý kompromis – zvítězí. Za použití automobilu či kola hrozí diskvalifikace, pozdní odevzdání plánu trasy je trestáno srážkou deseti bodů za každou započatou minutu.

Šalinění má za sebou pátý ročník (zdroj: ČT24)

Každá zastávka je hodnocena třemi body. Těsně před startem organizátoři vyvěsí seznam speciálních zastávek, za jejichž návštěvu získá závodník dvacet bodů. Své skóre ale navyšuje i prostřednictvím různých vozů dopravního podniku. Tři body jsou za použití autobusu, trolejbus je za čtyři, jízda tramvají za pět. Nejlépe jsou hodnoceny spěšné vlaky a rychlíky, ty jsou za osm, respektive devět bodů. Bonusových deset bodů je za využití lodě na Brněnské přehradě.

Akci pořádá Sdružení přátel Jaroslava Foglara a každý rok se těší ze stále rostoucího počtu soutěžících. Letos jich bylo zhruba dvakrát tolik, co v roce minulém. Kromě brněnského Šalinění se dnes pod názvem Lítačka konala podobná akce v Praze, v Ostravě pak cestující změřili své síly v závodě s názvem Lokalki.

Vydáno pod