Jednání o kolektivních smlouvách vrcholí

Ostrava - Strach z propouštění, hrozící stávka a požadavky na zvýšení mezd. Velké podniky v  kraji dokončují jednání s odbory o nových kolektivních smlouvách. Ta letošní jsou podle mnohých složitá. Situace na trhu je nejistá a zaměstnavatelé tak mzdy často nechtějí navyšovat ani o inflaci.

Strojírenský holding Vítkovice Machinery Group zaměstnává téměř devět tisíc lidí. Odboroví předáci chtějí růst mezd minimálně o tři procenta. Vedení firmy tvrdí – toto nejsme schopni slíbit. „Požadavky odborů pro zaměstnance jsou, abychom udrželi reálnou mzdu, aby bylo navýšení mezd aspoň o inflaci,“ vyjádřil se odborář Ladislav Sladký.

„V dnešní situaci se vše mění velice rychle a nepředvídatelně, to znamená, že chceme být určitě opatrní a nedokážeme garantovat tyto prostředky,“ reagoval personální ředitel společnosti Martin Lehocký.

Největší ocelářská společnost v republice – Arcelor Mittal Ostrava. Podle odborářů zaměstnanci utrpěli masivním propouštěním. Je jich méně, práce ovšem neubylo. Nárůst mezd by tak podle nich měl být vyšší. „Z naší firmy odešlo víc jak 700 zaměstnanců a ti co zůstali, za ně musí pracovat. My potřebujeme, aby v garantovaných složkách mzdy bylo více, než je plánovaná inflace,“ říká za Odborový svaz ArcelorMittal Ostrava Vítězslav Prak. Vedení firmy se zatím nechce vyjádřit, čeká, až budou jednání uzavřena.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

O mzdách se jedná také v nošovickém Hyundai, situaci tady komplikuje existence hned dvou odborových organizací. Podle zástupců odborového svazu Kovo mohou místní zaměstnanci požadovat růst mezd až o deset procent. I tady vedení nechce prozrazovat nic dopředu, očekává, že k dohodě s odbory dospěje do konce dubna – do té doby platí stávající kolektivní smlouva.

Poslední tři dny má na domluvu s nespokojenými odboráři společnost OKD. Svým zaměstnancům nechce přidat tolik, kolik by si představovali. „V pondělí bude další jednání a pokud to dopadne špatně, tak vyhlásíme stávkovou pohotovost a budeme připravovat veškeré kroky ke stávce,“ upozornil zástupce hornických odborů Jaromír Pytlík.

Velcí zaměstnavatelé věří, že budou znát konkrétní podoby nových kolektivních smluv nejpozději do dubna.

Vydáno pod