Lékaři věří, že na systémový lupus bude platit biologická léčba

Ostrava - Téměř se o ní neví, jen v Česku ale trápí několik tisíc lidí - převážně ženy. Systémový lupus je chronická revmatická choroba, která může těžce postihnout kůži, klouby i důležité orgány. Léčba je dlouhodobá a obtížná. Nadějí jsou teď nové biologické léky.

Říká se mu taky „velký podvodník“. Systémový lupus má řadu podob - extrémní horečky, bolesti kloubů, nechutenství i ekzém. Nemoc může ničit kůži, klouby, ledviny, i další orgány. Zabírají kortikoidy, ale s dalšími následky. Renáta Pavlíková se léčí dvacet let. Před dvěma lety se její stav zhoršil a dostala experimentální léky. „Zabrala mi biologická léčba, cítím se líp,“ prozradila. „Jsem přesvědčen, že pokud bychom nenasadili tu nejrazantnější terapii, tak mohlo dojít k nejhoršímu,“ dodává revmatolog FN Olomouc Pavel Horák. Účinný lék s menšími vedlejšími účinky si přitom lékaři vypůjčili od jiné diagnózy. Vývoj rychle pokračoval. První biologická neboli cílená léčba zaměřená právě na nemoc lupus, byla registrována loni v USA. Klinických studií se účastnily stovky pacientů, včetně těch z České republiky.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

„Tato léčba je určena nemocným se závažnějším orgánovým postižením, kteří nereagují na běžnou standardní imunosupresivní terapii,“ upozorňuje Martina Olejárová z Revmatologického ústavu Praha.

„Na druhou stranu je třeba říct, že ani ta biologická léčba není samospasitelná, nasazuje se v kombinaci s tou současnou terapií,“ doplňuje revmatolog Pavel Horák. V Česku se plošné zavedení novinky do praxe chystá. Lékaři doufají, že časem přinese zlom v léčbě záhadné nemoci.

Vydáno pod