Slovenský režisér znovuobjevil Žalobu proti neznámému

Moravské divadlo v Olomouci uvádí jako první v zemi hru Žaloba proti neznámému. Dílo francouzského dramatika Georga Neveuxe, které se odehrává v ruské gubernii v roce 1910, se snaží odpovedět na otázku, co je lidské štěstí .

Děj diváky zavede do předválečného Ruska. Za samolibým prokurátorem přichází čtveřice nešťastníků, aby ze svého údělu obvinili samotného Boha. Hlavní hrdina žil v bídě a teď vyhrál v loterii milion rublů.

Text, který přeložil Karel Kraus, znovuobjevil a olomoucké činohře nabídl slovenský režisér Ján Sládeček.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

„Vycházel jsem z toho, že hra velmi přesně mapuje jistou skupinu a vrstvu lidí, která je tady i dnes. Text mi připadá mimořádně současný,“ vysvětlil svůj výběr režisér.  

Žánrově těžko zařaditelná hra je ve slovenském překladu označena jako fraška. Podle režiséra Jána Sládečka je to ale spíše filozofická komedie.

„Velmi mne překvapilo, že pan režisér tvrdil, že na Slovensku mu tento kus několikrát odmítli s odůvodněním, že je to hra protikřesťanská. Podle taková vůbec není, protože o Bohu v té hře nikdo nepochybuje. Právě proto tam na něj všichni žalují,“ vysvětlil dramaturg inscenace Milan Šotek.

Herečka Lenka Kočišová si zahrála prostitutka Pašu. „Hraji prostitutku luxusní. Není to hlavní postava, ale překonává velký dramatický oblouk a ovlivňuje i jiné postavy natolik, že změní svůj vlastní osud,“ líčila Kočišová.

Autoři scény vytvořili z přijímací místnosti se stolem a křesly magický prostor se zvláštní atmosférou. Na jevišti dominuje obraz Poslední večeře.