Led ze Svratky odstřelují pyrotechnici i dnes

Tišnov - Druhým dnem pokračují hasiči v odstraňování ledových ker z koryta Svratky u Tišnova. V neděli led pyrotechnici odstřelovali v šedesátimetrových úsecích, dnes se po poradě s vodohospodáři rozhodli být opatrnější. Led budou odstřelovat po deseti metrech, aby se netvořily tak velké kry.

Odpalování velkých kusů ker by sice rychleji ulevilo toku Svratky u Březiny a Tišnova, podle vodohospodářů by se ale řeka mohla ucpat znovu například u Veverské Bítýšky. Na ranní poradě se proto spolu s pyrotechniky a hasiči dohodli na pomalejším postupu. Led budou až do večera odpalovat jen po deseti metrech. Dopoledne provedli pyrotechnici dva odstřely, další mají následovat v průběhu dne.

Ledová bariéra se o víkendu vytvořila před mezi Tišnovem a Březinou

Ledová bariéra dlouhá až dva kilometry se před obcí Březina na Tišnovsku vytvořila o víkendu. Voda nemohla protékat, a protože hrozilo, že se vylije z koryta, rozhodli hasiči o odstřelu ledu. „Odstřely jsme zahájili u obce Březina, protože právě v těchto místech byla souvislá vrstva ledu a ta bránila odtoku ker z Tišnova. Po první sérii čtyř odstřelů se podařilo kry z Tišnova posunout o 300 metrů,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Současně se podle něj snížila hladina řeky, a tím kleslo nebezpečí, že by se voda v Tišnově vylila. 

Koryto ale i nadále pokrývá pár set metrů dlouhá vrstva ledu a ker. Na jejím odstranění nyní pyrotechnici pracují. Odstřelování bude možná pokračovat i zítra.

„Dnes už se ochladilo, takže pokud bychom led neodstřelovali, tak by se mohly nahromadit další kry. Nastal by tak stejný problém, jaký jsme řešili o víkendu. Je nutné řece zajistit plný průtok,“ vysvětlil Haid.

Situace se ve srovnání s víkendem uklidnila

O víkendu bojovali hasiči se zvýšenými vodními stavy a ledovými bariérami, nyní ale platí na území celé Moravy jen tři první povodňové stupně. Stav bdělosti vodohospodáři vyhlásili v Prostředním Poříčí na Křetínce na Blanensku, dále na Bečvě v Teplicích nad Bečvou a na Svratce v Dalečíně.

Od středy se dá podle meteorologů očekávat další oteplení, hrozba povodní tak nad některými obcemi visí dál. Průtoky řek zvedne tání sněhu na horách, ledové kry se pravděpodobně dají znovu do pohybu. Problémy může vyšší průtok způsobit na dolní části povodí Moravy a na jejím přítoku Dyji. Vodohospodáři i hasiči jsou proto nadále opatrní. „Monitorujeme situaci ve Veverské Bítýšce i v dalších obcích pod Březinou, protože jakmile se ledy dají do pohybu, může nastat problém,“ uzavřel Haid.

Pyrotechnici odstreluji led z reky Svratky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod