Soud otevřel nejrozsáhlejší kauzu ve své historii. Spis má 80 tisíc stran

Zlín - Nejrozsáhlejší kauzu ve své historii řeší pobočka krajského soudu ve Zlíně. Týká se údajných podvodů s nabídkou zahraničních brigád, na kterou se nechaly nachytat tisíce lidí z celé republiky. Mladý muž si od zájemců nechával zaplatit za zprostředkování dobře placené práce v cizině, klientům ale údajně jen poslal bezcenné propagační materiály.

„Jedná se o kvantitativně zcela jistě nejrozsáhlejší spisový materiál, který jsme zde zpracovávali. Jde o více než 150 svazků spisového materiálu a více než 80 tisíc listů,“ uvedl před časem státní zástupce Roman Kafka.

Počet poškozených dosáhl rekordního počtu šesti tisíc lidí napříč celou republikou. Lidé uvěřili nabídkám domnělého zprostředkovatele, že si ve Spojených státech vydělají jako sběrači míčků na kurtech padesát tisíc korun nebo že za práci v irském krematoriu dostanou osmdesát tisíc. A za zprostředkování takové práce muži zaplatili přes dva tisíce korun. Celková škoda dosáhla deseti milionů korun.

Jak podvod fungoval?

Muž nabízel práci v zahraničí na různých webových adresách a vždy se snažil v lidech vyvolat dojem, že jim práci zprostředkuje. Reklamní slogan „S námi je práce jistotou“ zafungoval.

Vše fungovalo tak, že po zaregistrování na internetu si u tohoto zlínského podnikatele zájemce objednal balíček v hodnotě přes tisíc korun pro jednotlivce, pro skupinu i přes osm tisíc korun. Uvedený balíček přišel pak klientovi dobírkou a měl obsahovat informace o zprostředkované práci. Jenže nic takového v něm nikdy nebylo. Uvnitř byly jen bezcenné propagační materiály. A když chtěli klienti jeho služby reklamovat, jak jim radil na svých webových stránkách, přestal s nimi komunikovat a nikdy už své vložené peníze neviděli.

Obžalovaný Tomáš Kadlec dnes u soudu vinu odmítl. O údajném podvodu mluvil jako o nedorozumění. Klientům prý nikdy nenabízel zprostředkování práce, ale pouze pomoc ve chvíli, kdy si chtěli brigádu v zahraničí najít sami.

Obhájkyně požaduje opětovné výslechy svědků

„Obhajoba byla předvolávána na výslechy v průběhu jednoho roku. Stalo se, že v jednom dni jsem byla předvolána na výslechy do sedmi měst v České republice, což nebylo možné absolutně zvládnout. Proto mi nezbylo nic jiného, než navrhnout výslech nový všech svědků, kteří jsou součástí obžaloby,“ uvedla Kadlecova obhájkyně Hana Klímová.

Podle obžaloby muž podvody páchal několik let. Pokud jej soud uzná vinným, hrozí mu desetileté vězení.

Na stránkách ministerstva práce je seznam prověřených pracovních agentur

Ministerstvo práce a sociálních věcí už několik let varuje zájemce o práci v zahraničí, aby si na podvodníky dali pozor. "Kdo chce využít služeb agentur práce při hledání zaměstnání v zahraničí, měl by především vědět, že pracovní agentura působící v České republice nesmí od klientů – uchazečů o práci – vyžadovat žádný poplatek za zprostředkování práce. Seznam povolených agentur práce lze najít na stránkách ministerstva," upozorňovalo na svém webu ministerstvo.

Rekordní soud ve Zlíně (zdroj: ČT24)